Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 03. 2015. 08:01 >> 08:27

GOATI OCIJENIO

Vlada u sjenci eksperiment

Samostalno formiranje vlade u sjenci od političkog subjekta koji nije u parlamentu, niti je učestvovao na izborima, predstavlja inovaciju i eksperiment. To nije uobičajeno na političkoj sceni, kontradiktorno je i nečuveno, ali ne znači da mora da bude loš potez, što ćemo znati tek nakon izbora, ocijenio je profesor i politički analitičar Vladimir Goati.

 

Podsjećamo, formiranje vlade u sjenci u Crnoj Gori inicirao je Građanski pokret. Taj, novoformirani pokret, najavio je da u budućoj „paralelnoj vladi“ neće biti predstavnici drugih opozicionih subjekata. 

Profesor Goati kaže da će se o uspješnosti takvog poteza moći govoriti post festum, odnosno tek nakon što budu izbori i taj pokret eventualno uđe u vladu.

Goati je istakao da je formiranje vlade u sjenci zapravo kondicioni trening za političke partije koje je formiraju.

"Ta ekipa političara postaje spremna da, u slučaju promjene vlasti, preuzme, bez iznenađenja i gubljenja vremena, poslove u državi. Partije smamim tim što nijesu u vlasti, moraju da održavaju kondiciju. Funkcija vlade u sjenci je da ima isti broj ministarstava koja će raspravljati o istim pitanjima, tako da ti političari budu apsolutno spremni za promjenu. Vlada u sjenci je kondicioni trening za političke stranke da, sa jedne strane preuzmu vlast, a sa druge, da kritikuju baveći se istim pitanjima i prenose javnosti svoja viđenja i opredjeljenja, čime čine živim politički prostor i dijalog u društvu", rekao je Goati za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, male su šanse da „takva ekipa“ dođe na vlast ako postoji velika asimetrija između opozicije i pozicije, kao što je to slučaj u Srbiji i, nešto manje, u Crnoj Gori.

"Sa jedne strane imamo enormnu moćnu vlast, a sa druge, vrlo slabu, klimavu, heterogenu opoziciju. Ta asimetrija u parlamentu biće i u partijskom životu i male su varijante da, poslije ove gromade koja je na vlasti, takva ekipa uskoro stupi na vlast", smatra Goati.

Jedinu korist od vlade u sjenci građani imaju jer, kako je rekao, ako postoji paralelna vlada, smjena vlasti se ne osjeća, nema diskontinuiteta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније