Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2015. 08:32 >> 08:25

AMBASADOR GRČKE

Kritike investitora šalju lošu sliku

Grčki ambasador u Crnoj Gori, Ilias Fotopoulos, smatra da u našoj zemlji nije loša društvena klima za strane investitore, ali primjećuje da neargumentovana kritika prema jednom investitoru šalje negativnu poruku i svim budućim zainteresovanim investitorima.

 

"Negativna klima prema bilo kojem investitoru, bez iznošenja argumenata, šalje negativnu poruku budućim zainteresovanim investitorima. Poruke te vrste odbijaju u potpunosti realizaciju budućih investicija, nanoseći štetu procesu razvoja i crnogorskoj ekonomiji. Svima je poznato za Crna Gora teži da privuče ozbiljne investitore koji će pomoći ekonomiji i značajno doprinijeti poboljšanju ekonomske i društvene situacije građana. Iz tog razloga potreban je konsenzus svih i vrednovanje investicija, uz pružanje pomoći investitoru koji će na kraju poslati samo pozitivnu poruku, koja olakšava privlačenje drugih investitora. Bilo koja kritika koja sadrži elemente neodgovornosti i ne oslanja se na stvarno činjenično stanje, već na glasine, ometa proces preduzetništva investitora", kazao je u razgovoru za Pobjedu ambasador Fotopoulos.

Fotopoulos, koji će uskoro napustiti ambasadorsku funkciju u Crnoj Gori i nastaviti angažman na Kipru, navodi da vjeruje kako su odnosi između Grčke i Crne Gore odlični.

"To su odnosi koji su zasnovani na čvrstim osnovama i oslanjaju se na zajedničku istorijsku tradiciju i zajedničke kulturne - civilizacijske vrijednosti. Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanje odnosa između naše dvije zemlje u mnogim oblastima. U tom smislu, već su ugovorena dva bilateralna sporazuma koji čekaju da se potpišu", rekao je on.

Navodi da Grčka pruža pomoć Crnoj Gori u vidu tehničkih znanja koja se odnose na tehnički dio pregovaračkog procesa koji u ovom trenutku vodi Crna Gora sa EU.

"Grčka je, preko resornih ministarstava, odredila eksperte koji su već stupili u kontakt sa kolegama iz crnogorskih ministarstava, u cilju pružanja konkretnog i odgovarajućeg ekspertskog znanja. Prošlog mjeseca ekspert iz grčkog ministarstva poljoprivrede boravio je u Podgorici gdje je organizovao seminar na temu ribarstva kojem su prisustvovali funkcioneri iz crnogorskog resornog ministarstva", kazao je Fotopoulos.

On navodi da postoje dva značajna primjera grčkih investicija u Crnoj Gori, odnosno dvije velike preduzetničke grupacije u Crnoj Gori.

"Mislim na Jugopetrol AD - Hellenic Petroleum, kao i na kompanije Petrosa Statisa, Adriatic Properties, Universal Capital Bank, Sveti Stefan itd. Postoje i druge manje kompanije koje djeluju u Crnoj Gori. Dakle, podrazumijeva se da postoji interesovanje grčkih investitora. Cilj svakog investitora je da ulaže u zemlju koja mu olakšava investiciju, ograničavajući poteškoće koje postoje, bilo u pravnom segmentu, bilo u odnosu na birokratiju, ili na zdrave i ispravne uslove funkcionisanja tržišta. Upravo to traže i grčki investitori, imajući za cilj širenje svog preduzetništva i težeći povećanju investicija, u korist svih", zaključio je grčki ambasador.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније