Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Agencije ]

02. 09. 2015. 15:27 >> 15:17

SLOVENIJA-HRVATSKA

Arbitraža jedini način za rješenje spora

Arbitraža je jedini način za rješenje graničnog spora s Hrvatskom jer se to pitanje, uprkos nastojanjima, nije moglo riješiti dogovorom, smatra slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

On je u razgovoru za Slovenačku televiziju podsjetio da dvije susjedne države tokom 18 godina pregovora nijesu uspjele da riješe granični spor u Piranskom zalivu i da zbog toga arbitraža ostaje jedini adekvatan način.

Erjavec očekuje i da će taj mehanizam za rješavanje svojih sporova koristiti i druge zemlje u regionu.

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, na kojem je sagovornicima iz inostranstva iznio poglede na zaplet oko arbitraže, ministar je naglasio da su se "praktično svi sagovornici" složili da sa arbitražom treba nastaviti i da očekuje da će Arbitražni sud uskoro popuniti sastav s dva nova arbitra.

Erjavec je, komentarišući izjave hrvatskih predstavnika da je arbitražni sporazum bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije koje spor u završnici moraju same da riješe, rekao da to nije bilateralni nego međunarodni ugovor koji je donijet pod pokroviteljstvom Evropske unije, prenijela je agencija Hina.

Evropska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i podstiče dijalog susjeda o tom pitanju, dok je za šeficu hrvatske diplomatije Vesnu Pusić arbitražni postupak "nepovratno kompromitovan" i to u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban da nepristrasno odluči.

Prema njenim riječima, Hrvatska je uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ, ali da uprkos tome država i dalje želi da sa slovenačkim partnerima traži alternativno rješenje za pitanje granica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније