Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

11. 02. 2016. 20:11 >> 20:00
8

PROTEST AMBASADE TURSKE

Novinar Zaevu: Lažeš kao Turčin

Turska ambasada u Makedoniji protestovala je zbog izjave glavnog urednika provladine televizije "Sitel" Dragana Pavlovića, koji je lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu rekao da "laže kao Turčin".

"Sa žaljenjem smo primili ovaj nedolični izraz upućen Republici Turskoj i turskoj zajednici, koja je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom", navela je turska ambasada povodom intervjua koji je emitovan sinoć u centralnom dnevniku TV Sitel.

U reakciji piše i da je Dragan Pavlović Latas, i pored toga što se izvinio turskom narodu i državi, daleko od toga da nadoknadi štetu nanijetu tako nedoličnim stavom. Ambasada je zatražila od Sitela da "postupi u skladu sa objektivnim novinarstvom" i "preduzme odgovarajuće mjere".

Zbog Latasove izjave danas su pred Vladom i Sitelom protestovali i makedonski građani turske nacionalnosti.

Prvi put nakon nekoliko godina, gost u dnevniku Sitela sinoć je bio lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, ali ga je glavni i odgovorni urednik, koji je vodio intervju, vrijeđao i ponižavao.

Odmah nakon intervjua, na Tviteru su reagovali i ambasadori EU i SAD u Makedoniji, Aivo Orav i Džes Bejli.

Brojni novinari i novinarska udruženja su ocijenili da je Pavlović vodio intervju izvan novinarskih standarda i da je koristio govor mržnje i uvrede.

Intervju je osudila i Agencija za medije, koja je navela da glavni i odgovorni urednik televizije Sitel nije poštovao profesionalne novinarske principe i standarde dok je intervjuisao predsjednika najveće opozicione stranke.

"Umjesto intervjua u kojem će publika vidjeti različita gledišta i mišljenja i biti u mogućnosti da slobodno formira svoj stav, gledaoci su vidjeli neprimjernei način komunikacije, kavge i uvrede", ocijenila je Agencija za audio i audio-vizuelne medijske usluge.

Agencija je pozvala Savjet za etiku u medijima i novinarska udruženja da preduzmu mjere koje im stoje na raspolaganju.

Intervju je danas glavna tema u makedonskim medijima i javnosti. Televizija Sitel važi za televiziju blisku vladajućoj stranci VMRO-DPMNE, a predsjednik SDSM-a Zoran Zaev, kako se ocjenjuje, pozvan je na intervju da bi se prikazalo da je ta televizija objektivna i da ustupa jednaku minutažu i vlasti i opoziciji.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније