Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug,I.Š. ]

20. 09. 2016. 11:40 >> 12:21
3

ŽUPANIJSKI SUD

Kapetan Dragan se ne osjeća krivim

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjasnio se danas da se apsolutno ne osjeća krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom proteklog rata, za šta ga optužuje Županijski sud u Splitu.

 

 

 

 

 

Suđenje će biti nastavljeno 18, 19. i 20. oktobra ispitivanjem svjedoka.

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Damir Romac rekao da razumije optužnicu, ali da se se apsolutno ne osjeća krivim ni za jednu optužbu koju mu tužitlaštvo stavlja na teret.

Prema optužnici Hrvatske, Vasiljković je odgovoran za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi kao i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je, kako se tvrdi, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Inače, početak suđenja Vasiljkoviću prati veliki broj inostranih i domaćih medija.

Suđenje Vasiljkoviću je označeno kao događaj visokog rizika, a on je u sud doveden uz velike bezbjednosne mjere.

U svom obraćanju Sudu, Vasiljković je rekao da je u zatvoru proveo 11 godina bez dokaza i bez presude. Optužnicu protiv njega nazvao je komičnom, bezočnom i bezobraznom.

"Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom", rekao je.

Vasiljković je na sud doveden s "lisicama" na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata.

On je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

U optužnici stoji da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužilaštvo ga tereti i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Vasiljković je Hrvatskoj izručen u julu 2015. i nakon što je iz zagrebačke vazdušne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju advokat Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerovatnih 40 hiljada stranica.

"Ja nijesam počinio ratni zločin, zločin je počinjen prema meni i traje već 10 godina", rekao je Vasiljković.

Ovoga ljeta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitalizovan u KBC Split gdje mu je ugrađen stent.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније