Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 03. 2017. 22:11 >> 22:24
3

SASTANAK SA MOGERINI

Dodik: Ključni problem mehanizam koordinacije

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas, poslije sastanka sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, da nije uspio mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u procesu pregovora sa EU.

Mogerini se večeras u Sarajevu sastala sa liderima vodećih stranaka u BiH, a zvaničnici su razgovarali o putu BiH ka EU, reformskoj agendi, mehanizmina koordinacije i drugim temama.

Dodik je ponovio opredjeljenje RS za evropski put Bosne i Hercegovine, bez obzira na, kako je kazao, mnoge različitosti, dodavši da je na sastanku konstatovano da je ključni problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio.

"Savjet ministara uopšte nije ispunio svoje obaveze, da priredi i uradi poslovnik o radu i neke druge akte i koliko sam ja razumio, to je prioritet koji smo danas usaglasili", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS treba da bude vidljiva na evropskom putu kroz mehanizam kordinacije "i u tome uspijeva".

"Mi iz Republike Srpske smo u okviru reformske agende učinili sve što se od nas očekuje i jedini smo u BiH ispunili uslove vezano za pismo namjere MMF-u, a to je jedan od osnovnih programskih akata Bosne i Hercegovine na evropskom putu", kazao je Dodik.

Dodik je optužio lidera SDS i potpredsjednika PDP Vukotu Govedaricu i Igora Crnadka da su na današnjem sastanku insistirali na tome da težom prikažu situaciju u RS.

"Nije korektno da ovu priliku koriste za niske političke obračune", konstatovao je Dodik.

Dodik je uoči sastanka izjavio da će Federiki Mogerini prenijeti svoj stav da je blokiran put BiH ka EU.

"Došao sam da kažem da stvar oko upitnika, i ostalih stvari u vezi sa kretanjem ka EU, su blokirani činjenicom da nije profunkcionisao mehanizam koordinacije, da je RS učinila sve što je trebalo od Reformske agende, a da Federacija BiH i zajednički nivo vlasti to nisu učinili, zbog čega imamo zastoje. To je zaista deprimirajuće sa stanovišta daljeg kretanja ka EU i to je ono što želim sa poručim danas", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je novinarima poslije sastanka da posjeta Mogerini stiže u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane.

"Današnji sastanak i vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima pokazao je da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo ka EU", rekao je Radončić.

Upitan da li je na sastanku bilo riječi o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, on je kazao da je svako iznio svoje stavove o tom pitanju i da u vezi s tim nema ništa novo.

On je istakao da je za njega vrlo važno to što je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik "potencirao svoju opredjeljenost za evropski put".

"Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima, RS, Federaciji BiH, reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jeste da je sastanak protekao u jednoj uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi", dodao je Radončić.

Sastanku su prisustvovali čelnici SDA, HDZ BiH, SBB-a, SDP BiH, Demokratske fronte i HDZ 1990 iz Federacije BiH, kao i predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske.

Ranije danas Mogerini se sastala sa članovima Predsjedništva BiH i delegacijom Savjeta ministara BiH.

Posjetom BiH Mogerini završava svoju balkansku turneju tokom koje je boravila i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније