Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 04. 2017. 13:46 >> 13:30
5

MAKEDONIJA

Bivši direktori podmićivali političare

Dvojica bivših direktora "Mađar telekoma" koji je većinski vlasnik "Makedonskog telekoma", saglasili su se da plate novčanu kaznu u SAD zbog potkupljivanja makedonskih političara.

Kako su prenijeli makedonski mediji, bivši izvršni direktor "Mađar telekoma" Elek Štraub platitiće 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju te firme Andreas Balog 150.000 dolara.

Izrečena im je i petogodišnja zabrana rada i obavljanja funkcija u akcionarskim društvima, objavila je Američka komisija za hartije od vrijednosti.

Direktori "Mađar telekoma" su pred njujorškim sudom bili optuženi da su, s ciljem da spriječe konkurenciju na tržištu, predvodili tajne pregovore s tadašnjim premijerom Makedonije Vladimirom Bučkovskim i s drugim političarima, uključijući i tadašnji opozicioni VMRO DPMNE.

Direktor Odjeljenja za istragu Komisije za hartije od vrijednosti Stefan Avakian je rekao da se u februaru i treći direktor "Mađar telekoma" pogodio sa sudom da plati novčanu kaznu od 60.000 dolara, čime je priznao da je falsifikovao dokumenta kompanije radi plaćanja mita makedonskim političarima.

Prethodno je u prvom sudskom postupku u Njujorku "Mađar telekom" decembra 2011. osuđen da plati 95 miliona dolara kazne.

Sud u Njujorku je potom nastavio da goni direktore "Mađar telekoma" koji je vlasnik naveće telekomunikacione kompanije u Makedoniji. U tom postupku je svjedočio i bivši šef makedonske obavještajne službe Stefan Bogoevski.

Oni su, po optužnici, podmićivali i vladajuće i opozicione makedonske političare da bi prednost na tržištu sačuvali i u slučaju promjene vlasti.

Kako napominju makedonski mediji, u Makedoniji zbog toga nije gonjen ni jedan direktor niti političar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније