Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 05. 2017. 17:38 >> 17:18
1

POSLANICI SE SVAĐALI

Jandroković novi predsjednik Sabora

Sabor Hrvatske izabrao je danas većinom glasova Gordana Jandrokovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za novog šefa parlamenta.

Za izbor Jandrokovića glasalo je 76 poslanika, dok ih je 13 bilo protiv.

Novi predsjednik Sabora, 49-godišnji Gordan Jandroković bio je od 2008. do 2011. ministar vanjskih poslova Hrvatske, a u Sabor Hrvatske biran je pet puta. Na čelno mjesto u Saboru izabran je s funkcije potpredsjednika parlamenta.

"Stvoreni su uslovi za kontinuitet rada ove institucije koja je uvijek bila središte legitimiteta i ovo je prvi korak i očekujem da će po okončanju lokalnih izbora premijer u skladu s Ustavom i zakonom predložiti i nove ministre čime će se ispuniti uslovi za nastavak rada na ispunjenju ciljeva Hrvatske", poručio je Jandroković i zahvalio na povjerenju te zaključio sjednicu Sabora.

Predstavnici najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) nijesu glasali za njegov izbor, jer smatraju da vladajući nemaju stvarnu parlamentranu većinu koju poslije raspada koalicije HDZ i Mosta mora da obezbijedi premijer Andrej Plenković ako ne želi da ide na prijevremene izbore.

Nekoliko nezavisnih poslanika rekli su da su dali samo "tehničku" podršku za taj izbor, ali da nijesu dio nove većine.

Ranije danas Sabor je sa 103 glasa formalno razriješio s mjesta predsjednika Sabora Božu Petrova iz Mosta, koji je juče podnio ostavku.

Pojedini poslanici izrazili su sumnju da je HDZ ucjenama i "kupovinom" obezbijedio potpise 76 poslanika za predlaganje šefa parlamenta, što je i većina potrebna za izbor ministara i Vlade.

U tom kontekstu navodili su bivšeg člana Socijaldemokratske partije Tomislava Sauhu koji se nalazi pod istragom zbog malverzacija s isplatom dnevnica dok je bio šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića iz SDP.

I dojučerašnji koalicioni partner HDZ iz Mosta Nikola Grmoja rekao je da to što je HDZ prikupio potpise 76 poslanika za Jandrokovićev izbor ne znači dokaz da Vlada ima većinu i pozvao premijera Andreja Plenkovića da to dokaže predlaganjem novih ministara.

Verbalni okršaj poslanika

Za vrijeme rasprave u Saboru o kandidatu za predsjednika Sabora Gordanu Jandrokoviću došlo je do sukoba Gordana Marasa (SDP) i Željka Glasnovića (nezavisni saborski zastupnik), prenosi HRT.

"Ovo je vrijeme razotkrivanja. Tko bi rekao da će Glasnović nakon jučerašnjeg poteza ovako nešto napraviti? Da Bruna Esih, nakon što su je juče napali njeni birači, danas nije dala glas za Jandrokovića? Još uvijek nema većine u Hrvatskoj", rekao je Maras reagujući na Glasnovićev potpis kojim je podržao Jandrokovićev izbor.

"Nasljednici komunističke partije i njihov mentalni sklop vijeđaju časne ljude, neka prekine s tim dimnim zavjesama", uzvratio je Glasnović.

Uslijedio je verbalni okršaj dvojice zastupnika. "Prijeti mi, izbacite ga van!", viknuo je Maras. "Kolega Maras, ne derite se na mene", uzvratio mu je Reiner.

Maras mu je odgovorio da nije upozorio Glasnovića. "Nakon što sam ga upozorio sjeo je pristojno, a vi ste i dalje nepristojni", rekao je Reiner i izrekao opomenu Marasu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније