Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 11. 2018. 19:02 >> 18:36
3

PARLAMENT MAKEDONIJE

Gruevskom oduzet poslanički imunitet

Parlament Makedonije oduzeo je danas popodne poslanički imunutet Nikoli Gruvskom, bivšem makedonskom premijeru koji je prebjegao u Mađarsku.

Oduzimanje imuniteta je predložio Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja na zahtjev krivičnog suda u Skoplju da bi mogao da mu se odredi pritvor u šest krivičnih postupaka koji se protiv njega vode.

Predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru na plenarnoj sjednici usvojen je bez rasprave.

Za oduzimanje imunuteta glasala su 62 poslanika u parmenetu sa 120 mjesta, dok toj plenarnoj sednici nijesu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsjednik.

Gruevski, koji je u jednom sudskom postupku već pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, pobjegao je 11. novembra u Mađarsku da bi izbjegao služenje kazne i u toj zemlji u ekspresnom postupku dobio politički azil.

Parlamentarna većina je prethodno pokušala da oduzme poslanički mandat Gruevskom, pošto je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, ali nije uspjela da dobije podršku opozicionih poslanika za potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

Na redovnoj koordinacionoj sjednici predsjednika parlmenta sa šefovima poslaničkih grupa, kojoj nije prisutvovao predstavnik VMRO DPMNE, dogovoreno je da se poslije šest mjeseci neopravdanog odsustva ponovo stavi na dnevni red predlog za oduzimanje mandata Gruevskom, kao i da mu se u tom peridu plata umanji za pet odsto.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније