Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 02. 2014. 15:29 >> 15:33
17

BIH NA NOGAMA

Premijer FBiH Nermin Nikšić ne da ostavku

Nastavljeni su protesti u Bosni i Hercegovini. Federalna Vlada zasjedala je na tajnoj lokaciji, a zgrada Predsjedništva je evakuisana oko podneva, javljaju sarajevski mediji.

 

 

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) odbio je da da ostavku. Demonstranti kažu da Vlada FBiH nije pristala ni na jedan njihov zahtjev, javlja Dnevni avaz.

Protesti građana, nezadovljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita, u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) nastavljeni su i danas.

Okupljeni demonstranti ispred zgrade Vlade FBiH i dalje uzvikuju "Ostavke! Ostavke!" Zahtijevaju da se ostavke podnesu najdalje do 19 sati večeras.

Zgrada Predsjedništva BiH ranije je evakuisana oko podneva, a zajedno sa službenicima objekat su napustili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, prenosi agencija Srna.

Federalna televizija javlja kako je zgradu napustio i Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Kako prenosi Dnevni avaz, protesti su počeli i u Goraždu. 

"Iznosi se dokumentacija i kompjuteri, jer su zaposleni dobili takvo uputstvo u slučaju da demonstranti uđu u zgradu Vlade. Dio dokumentacije se nosi u podrum, a dio službenici unose u automobile i voze u nepoznatom pravcu", piše Avaz. 

Demonstranti okupljeni oko Predsjedništva BiH iznijeli su svoje zahtijeve. Na transparentima su napisali da traže smijenu Vlade FBiH, ukidanje kantona, smijenu direktora MIO/PIO. Okupljeni demonstranti koji uzvikuju "Lopovi", "Ostavke"...takođe traže povećanje penzija, ukidanje rada na crno.

Među transparentima pojavio se i plakat na kojem piše SDA, SBIH i SDP ne mogu biti više na vlasti!

Avaz javlja da je većina ministara napustila zgradu Vlade FBiH. Ne zna se, kako navode, tačno šta se dešava unutra i mnogi službenici su napustili zgradu.

S prozora zgrade okrenutih ka glavnoj cesti mogu se vidjeti zaposleni koji skidaju zavjese, vjerovatno u strahu da najavljene demonstracije ispred Vlade FBiH ne eskaliraju u nasilje pa da je što manje zapaljivih materija na meti eventualnih napada.

Protesti u Federaciji počeli su prije nekoliko dana u Tuzli iz, kako se tvrdi, socijalno-ekonomskih razloga, a već sjutradan oni su se pretvorili u rušilačke demonstracije u tom gradu, ali i u Bihaću, Mostaru i Sarajevu gdje su gorjele zgrade lokalnih, federalnih intitucija, pa i Predsjedištva BiH.

O uzroku demonstracija različito se govori i među najuticajnijim političkim liderima Federacije BiH i države BiH, pa tako jedni misle da je riječ o siromašnim građanima kojima je “dogorjelo do nokata”, dok drugi tvrde da se radi o klasičnom pokušaju državnog udara.

Pojedine stranke, poput SDP-a i SDA, traže hitno raspisivanje vanrednih izbora. Redovni parlamentarni izbori u BiH planirani su za oktobar. Događanja u Federaciji BIiH poslednjih dana biće tema i današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu, prenio je Tanjug.

Gradovi, u kojima su organizovani žestoki protesti građana, su u Federaciji BiH, koja se prema Dejtonskom sporazumu prostire na 51 odsto teritorije BiH i u kojoj živi većinsko bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Federacija BiH nastala je Vašingtonskim sporazumom koji su 18. marta 1994. godine koji su potpisali predstavnici BiH i Hrvatske, i njime je okončan rat između bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na tom dijelu teritorije.

Tim sporazumom Federacja je podijeljena na deset kantona i oni se smatraju federalnim jedinicama u ovkiru tog entiteta i imaju visok stepen autonomije.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније