Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 02. 2014. 09:27 >> 10:58
9

ZABRINUTI ZBOG KRIMA

Njemačka: Izbjeći raspad Ukrajine

Njemačka i Poljska izrazile su zabrinutost zbog događaja na Krimu, ističući da se "mora izbjeći raspad Ukrajine". Ranije je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao da će Alijansa nastaviti da podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

 

"Zabrinuti smo zbog događaja na Krimu. Najvažnije je izbjeći raspad Ukrajine", rekla je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen (von der Leyen), a prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je njemačka ministarka to rekla po dolasku na sastanak ministara odbrane NATO-a koji će razgovarati sa vršiocem dužnosti ukrajinskog ministra odbrane. Šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski rekao je da bi zauzimanje zgrade parlamenta u Simferopolju moglo da vodi regionalnom konfliktu. 

"Ovo je drastičan potez i upozoravam one koji su to učinili i one koji su im dozvolili da to učine, jer tako počinju regionalni sukobi. Ovo je veoma opasna igra", rekao je Sikorski na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters. 

Krimsko tužilastvo saopštilo je da su jutros dvije grupe nepoznatih osoba, sa po 10 do 15 osoba u svakoj, zauzele zgrade Vrhovne rade (skupštine) Autonomne Republike Krim i Savjeta ministara, provalivši vrata, prenio je Itar-Tass. 

"Nikakve zahtjeve ne iznose. Prema preliminarnim podacima, oni imaju vatreno oružje čija se količina i vrsta ne znaju. U vreme zauzimanja zgrade oni nisu koristili oružje“, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog Glavnog tužilaštva.

Generalni sekretar NATO-a, Rasmusen, ocijenio je da je Ukrajina danas najvažnije bezbjednosno pitanje u Evropi.

On je pročitao ranije objavljene zaključke ministarskog savjeta u kojima se kaže da je suverena, nezavisna i stabilna Ukrajina ključ evroatlantske bezbjednosti, poručujući da će NATO nastaviti da podržava njen teritorijalni integritet i granice. 

Upitan da li je ova poruka upućena Rusiji, koja je jutros počela nenajavljene vojne vežbe u blizini ukrajinske granice, Rasmusen je odgovorio da je poruka “prije svega upućena ukrajinskom narodu”. 

"Mi ih podržavamo u skladu sa principima našeg partnerstva", rekao je Rasmusen, podsjećajući da je Ukrajina članica Partnerstva za mir i da već dugo sarađuje sa NATO u okviru zajedničkog komiteta. 

Generalni sekretar je rekao da su ga Rusi obavijestili o manevrima danas popodne, tokom ministarskog sastanka, tako da nije upućen u detalje. 

"Prepostavljam da se Rusija pridržava svojih obaveza u vezi sa transparentnošću ovakve vrste operacija”, rekao je Rasmusen. 

Rusija tvrdi da je riječ o provjeri borbene gotovosti koja se po običaju sprovodi bez najave, ali je ova operacija podstakla spekulacije da bi Moskva mogla da vojno interveniše u istočnoj Ukrajini, u kojoj većina građana ne prihvata prozapadnu prelaznu vladu u Kijevu. 

Današnje saopštenje sa ministarskog savjeta i Rasmusenova konferencija za štampu očigledno su bili pažljivo odmjereni da izbjegnu direktnu prepirku sa Mosvom, iz koje juče i danas stižu oštre kritike na račun novih ukrajinskih vlasti, za koje se tvrdi da su ustoličene pučem i da nemaju legitimitet. 

Ministarski savjet nastavlja sa radom i sutra, kada će biti održan i sastanak Komiteta NATO-Ukrajina, na kome će čelnici NATO prvi put sresti sa novoimenovanim šefovima ukrajiskog ministarstva odbrane u prelaznoj vladi.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније