Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

10. 02. 2020. 10:50 >> 10:54
1

U UKRAJINI VOJNA REFORMA

Vojne baze bliže granici sa Rusijom i Donbasom

Kijev je završio prvu fazu vojne reforme prema standardima NATO-a, a planira se i ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopštile su Oružane snage Ukrajine, piše Sputnjik.

Prema saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine - započet je aktivan prelazak na standarde NATO i u zemlji je završena prva faza njihove reforme, prema čijim rezultatima su bile izgrađene nove komande i imenovani njihovi komandanti.

Istovremeno je ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk izjavio da je u zemlji u toku usavršavanje vojne infrastrukture, definisane prema zahtjevima NATO, kao i da će u skladu sa standardima Alijanse, dvije nove baze biti izgrađene u Marijupolju i Sjevernodonjecku.

Vojni objekti će se nalaziti praktično na nekoliko desetina kilometara od granice sa Rusijom i nepriznatih republika Donbasa – Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Prema mišljenju ukrajinskih vlasti, baze će predstavljati granično utvrđenje NATO na jugoistoku zemlje. O tome je u decembru 2019. godine na sastanku lidera i šefova vlada zemalja članova Sjevernoatlantske alijanse govorio ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko.

Vojna pomoć SAD i NATO 

Istovremeno, vojna pomoć SAD i drugih država NATO Ukrajini se realizuje u konkretnoj pomoći u vazduhoplovnom naoružanju. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom krajem januara ove godine istakao da će njegova zemlja proširiti saradnju sa SAD u oblasti odbrane i bezbjednosti i razmatrati mogućnost kupovine novog naoružanja.

"Ovo potvrđuje i prvi istorijski ugovor o direktnoj kupovini protivtenkovskih raketnih kompleksa 'Dževelin'", izjavio je Zelenski.

On je još dodao da se na sastanku razmatralo pojačanje ukrajinske ratne mornarice pomoću broda tipa "Island", kao i jačanje protivazdušne odbrane Ukrajine, pri čemu su ukrajinske vlasti spremne da razmotre opciju kupovine neophodnog naoružanja.

Ukrajinski ambasador Vladimir Jeljčenko je nedavno izjavio da Vašington u 2020. godini planira da Kijevu dodijeli više od jedne milijarde dolara pomoći, od čega je za vojnu odbranu planirano 365 miliona dolara. Glavni prioritet koji je bio definisan u bilateralnim konsultacijama između Ministarstva odbrane Ukrajine i Pentagona je jačanje ukrajinske flote.

Uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

U Strategiji nacionalne bezbjednosti ‘Bezbjednost građanina - bezbjednost zemlje’, koju je Ukrajina nedavno usvojila, jedan od glavnih zadataka je ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta u granicama međunarodno priznatih granica Ukrajine.

"Tačnije, ovakvo ponovno uspostavljanje ukrajinske teritorije u granicama, koje uključuju Lugansku narodnu republiku, Donjecku narodnu republiku i Krim, očigledno podrazumijeva i ratna dejstva", istakao je ekspert.

Prema podacima ukrajinskog Generalštaba, glavni rezultat vojne reforme je stvaranje specijalnih komandi prema obrascima NATO. Najvažnija od njih je – Zajednička komanda ujedinjenih snaga Ukrajinskih oružanih snaga. Njoj će biti potčinjene kopnene, mornaričke i vazdušne snage. Glavnokomandujući ovih snaga je privremeni komandant general potpukovnik Sergej Najev, poznat po antiruskim izjavama. On je duže vrijeme komandovao trupma ukrajinske vojske u Donbasu i jedan je od autora plana blickriga za oslobođenje jugoistoka zemlje i Krima od "ruskih osvajača".

Sam Kijev to ne bi mogao da uradi. Upravo zbog toga Amerika i druge države Alijanse razmatraju ukrajinske vlasti kao saveznike u borbi protiv ruske agresije. Andrej Zagorodnjuk ističe da je njegov glavni cilj ostvarenje vojnih kriterijuma članstva u NATO i status Ukrajine kao člana Programa za unapređenje mogućnosti Sjevernoatlantske alijanse.

Većina stanovnika Ukrajine protiv pridruživanja Alijansi

Međutim, na osnovu socioloških istraživanja, većina stanovnika Ukrajine je kao i ranije protiv pridruživanja NATO. Prema anketi ukrajinskog Centra za socijalna i marketinška istraživanja "Socis" u januaru ove godine, u slučaju referenduma o ulasku u NATO - "za" je glasalo ukupno 46,2 odsto ispitanika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније