Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 04. 2014. 13:03 >> 13:04
14

DODIK PREDLAŽE

Konfederacija ili samostalna Srpska

Republika Srpska se zalaže za stvaranje tri države konfederalno povezane na nivou BiH, a ako dogovor o tome ne bude moguć, onda se ne isključuje mogućnost referenduma o nezavisnosti, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

 

"Ne isključujemo mogućnost da RS zadrži svoje pravo da jednog trenutka u budućnosti raspiše i sprovede referendum o svom statusu kao što vidimo u praksama mnogih u Evropi", rekao je on i napomenuo da je vladajuća struktura u Narodnoj skupštini usvojila Zakon o referendumu i načinima njegovog sprovođenja.

On je istakao da RS podržava pravo naroda na samoopredjeljenje, a da je referendum na Krimu za njega legalan i legitiman, objavile su "Nezavisne novine", a prenosi Tanjug.

"Čak ni BiH u Generalnoj skupštini UN nije glasala za odbacivanje referenduma na Krimu, što znači da ako priznaje taj, priznaće i naš", smatra Dodik.

Sa druge strane, austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Volfgang Petrič, smatra da će Bosna i Hercegovina, uprkos mnogim izazovima koji stoje pred njom, ostati nezavisna i nedjeljiva, a da se entitet Republika Srpska neće otcijepiti od BiH, jer bi na kraju završio kao izolovano ostrvo pod maksimalnom kontrolom Rusije.

"Politika u Republici Srpskoj je već odvojena od politike ostatka BiH, ali taj entitet se neće odvojiti, jer bi time RS samo učinio nevažećim svoje međunarodno priznanje koje je stekao Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Petrič.

On smatra da bi otcjepljenjem od BiH, RS postao kao Nagorno Karabah ili Transnistrija, koje potpuno zavise o "velikom bratu u dalekoj Moskvi" i koje su izolovane od ostatka Evrope.

"Čak ni sadašnji Beograd ne bi podržao odvajanje RS-a od BiH. Ono što gledamo u RS-u je, jednostavno, stara igra jednog političara koji već godinama ne može da pruži Srbima u Bosni bolji život, i koji konstantno prodaje resurse zemlje i posuđuje novac koji će opet građani vraćati, a to je krajnje neodgovorno. Podjele BiH neće biti. Niko ne bi prihvatio ratni scenario sa Krima u samom srcu Evrope", kazao je Petrič.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније