Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1 ]

24. 10. 2023. 09:22 >> 09:24
3

ŠTRAJKOVAO GLAĐU, PODNOSIO OSTAVKE

Tomislav Nikolić se vraća iz političke penzije

Član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je kadrovsko osvježenje u toj partiji, uoči izborne kampanje koja slijedi. U redove naprednjaka, pravo iz političke izolacije, stiže Tomislav Nikolić, predsjednik Savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom. Prvi predsjednik Srbije – Šumadinac – trebalo bi da stabilizuje nacionalno krilo stranke koju je osnovao i koju je doveo do prve izborne pobjede 2012.

Štrajkovao je glađu i žeđu “Nijedna žrtva nije prevelika kad je Srbija u pitanju“.

Plakao je i doživio nešto u šta je i sam sumnjao: “Doživio sam da stranka koju vodim pobijedi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima“.

Podnio je ostavku, predao stranku Aleksandru Vučiću: “Poraslo dijete, osamostalilo se“.

A dijete je potom gledalo da sistematski marginalizuje svog političkog oca, uz zahtjev da ne traži drugi mandat na čelu države 2017. godine.

“Ja nisam konkretan odgovor dobio od Aleksandra, izuzev ovoga što je nastavak kampanje protiv mene pojedinih članova SNS, koja traje pet godina“, rekao je Nikolić tada.

Nikolić je kao kompenzaciju dobio od Vučića čelo Savjeta za saradnju s Rusijom i Kinom, dobio je i pravo da nastavi da živi u predsjedničkoj vili na Dedinju u Užičkoj 23, za čije se održavanje prema zvaničnim podacima plaća iz budžeta četiri hiljade eura mjesečno, dok dodatno održavanje spoljnog i unutrašnjeg bazena košta građane Srbije još 3,8 miliona dinara godišnje.

Kada se već činilo da će dugo mirno uživati, Nikolićevoj političkoj izolaciji je došao kraj, prošle subote u Šapcu.

“I zato ću biti zajedno na vašim skupovima i sa Tomislavom Nikolićem“, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu, obraćajući se okupljenima u Šapcu, na proslavi 15. godišnjice Srpske napredne stranke.

“Da li će Tomislav Nikolić biti politički grobar SNS-a? To je meni interesantno pitanje“, kaže urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović.

Ali, zašto Vučiću treba sedamedsetdvogodišnji bivši saborac?

“U ovom trenutku je izvjesno da je Srpska napredna stranka u problemu. U problemu je zato što je nivo motivacije njihovih birača u sliaznoj putanji“, navodi profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić.

Bivša Nikolićeva saradnica iz vremena boravka na Andrićevom vijencu, Stanislava Pak, smatra da Vučić pokušava da sačuva svoje tradicionalne birače i članove stranke od kojih su mnogi razočarani.

“Vraćanjem Tomislava Nikolića, koji je dugi niz godina u političkoj izolaciji, Vučić pokazuje strah od gubitka svojih birača s jedne strane i onih koji su imali hrabrosti da mu se suprotstave i pokažu da postoji alternativa. Ta opasnost za njegov opstanak na vlasti je realna“, ocijenila je Stanislava Pak.

A koji bi bio Nikolićev motiv da sada pomogne Vučiću koji ga je prije šest godina poslao u političku izolaciju?

“Možda eventualno cementiranje tog njegovog sinekura položaja koji je dobio. On je direktor te fantomske kancelarije za saradnju s Kinom i Rusijom. Ili ga je možda Aleksandar Vučić ubijedio da jeste tačno da Srbija ima četiri vektora spoljne politike, ali da su sada dva vektora Kina i Rusija mnogo bitniji i bliži“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

A ukoliko angažovanje Nikolića ne vrati SNS na uzlaznu trajektoriju, ostaje im još samo jedan štih u rukavu.

“Od Voje u Srbiji nema boljeg“. Tako je Nikolić govorio u reklami koju je snimao za svog tadašnjeg šefa Vojislava Šešelja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније