Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ HRT ]

07. 11. 2023. 12:43 >> 12:48

TODORIĆ TRAŽI ODŠTETU

Oboren ključni dokaz u slučaju "Agrokor"

Srušen je ključni dokaz protiv Ivice Todorića. Visoki kazneni sud odlučio je da knjigovodstveno-financijsko vještačenje poljske revizorske kuće na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijardi kuna u slučaju "veliki Agrokor", nije zakonito, pa je izbačeno iz spisa.

Riječ je o najskupljem vještačenju u Hrvatskoj, koje je plaćeno više od milion eura, a Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda proglasilo ga je nezakonitim dokazom.

"Ovo je pobjeda, moja i mojih saradnika, kolega", izjavio je na konferenciji za novinare bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić.

Podsjetimo, njega i njegovih 14 saoptuženika tužilaštvo je teretilo da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Todoriću, kako tvrdi tužilaštvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemskom "Agrokor Investmentu BV".

Todorić je u izjavi ispred Ciboninog tornja, u kojem je bilo sjedište nekadašnjeg Agrokora, rekao kako onima koji su "pokrenuli ovaj politički zločinački proces" poručuje da im se cijeli slučaj ruši kao kula od karata.

Nevjerovatno mu je, dodao je, da nitko nije shvatao kakva se šteta nanosi i nevjerovatno mu je da država "nije razumjela u koju se avanturu upušta" podizanjem optužnice.

Podsjetio je da od samoga početka govorio kako će pobijediti na svakoj sudskoj instanci i ustvrdio da je premijer Andrej Plenković "napravio zločin" jer ga je, kaže, "ucijenio" da "preda koncern bez naknade".

"Država će na kraju morati skupo platiti odštetu", poručio je Todorić.

Slučaj "Agrokor" komentarisao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ističući da je na djelu nekompetencija, nesnalaženje i otvaranje prostora krađi kroz razne konzultantske ugovore koje se mjere u milionima dolara.

"Dakle, tu je ukradeno jako puno novaca. Hoće li Todorić na kraju dobiti ono što traži ili neće? Ja ne znam. Ono što sam ja propitivao je odnos prema Todoriću koji je bio divljački. Taj čovjek je proganjan kao da je ratni zločinac. E, preko toga ne mogu preći. I on sad ima svu motivaciju i materijalnu i moralnu da se na neki način osveti. Hoće li u tome biti uspješan ili neće, ja ne znam. A da je postupak u Hrvatskoj vođen traljavo i nikako, to svi znamo", rekao je Zoran Milanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније