Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

К.Р. [ Radio Slobodna Evropa ]

24. 11. 2023. 22:04 >> 22:07

KOSOVO

EULEX angažovao specijalizovani tim za sjever u Banjskoj

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je u četiri policijske stanice na sjeveru Kosova rasporedila svoj specijalizovani tim u sastavu od šest policijskih savjetnika.

Kako se navodi u saopštenju ove misije, specijalizovani tim će savjetovati Policiju Kosova "kako da bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti u sprječavanju i borbi protiv kriminala i pružanju bezbjednosti".

"Istovremeno će nadgledati njeno (policije Kosova) poštovanje obaveza u vezi sa ljudskim pravima, kako bi služila zajednicama koje štiti i povećala povjerenje stanovništva kroz rad policije usredsređen na zajednicu", navodi se.

Dodaje se da je ovaj EULEX-ov tim prvobitno raspoređen na dva mjeseca uz mogućnost produženja "dok misija ne uspostavi dugoročne savjetodavne kapacitete na jseveru Kosova". EULEX precizira da policijski savjetnici dolaze iz Holandije i Švedske, te da će raditi u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku – "oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost u radu policije u zajednici".

Ovi policijski savjetnici su raspoređeni na osnovu Sporazumom o zajedničkoj civilnoj bezbjednosnoj odbrambenoj politici, dogovrenim u maju 2023.

Na sjeveru Kosova su u posljednjih godinu dana povećane tenzije.

Posljednji incident se dogodio 24. septembra kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova u Banjkoj kod Zvečana. Tada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, dok su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača.

Kosovo je za ovaj napad optužila Srbiju, dok zvanični Beograd negira tako nešto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније