Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 09. 2015. 22:39 >> 23:09
1

SPORENJA U UN

Obama i Putin različito o Asadu

Predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, saopštili su u UN suprotne stavove o sirijskoj krizi, međusobno se optužujući za podsticanje tenzija. Putin i Obama se nijesu složili u mišljenju o sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu.

Asad je za Obamu "tiranin" koji ubija nevinu djecu, dok Putin smatra da Asad predstavlja legitimnu vlast u Damasku i da bi odbijanje saradnje sa njim predstavljalo "grešku".

Agencija Frans pres prenosi da će njihov večerašnji sastanak biti napet i da vjerovatno neće donijeti konkretne mjere za okončanje građanskog rata u Siriji započetog 2011. godine, tokom kojeg je poginulo 240.000 ljudi i nekoliko miliona Sirijaca primorano na izgnanstvo. 

Putin je rekao da je potrebna "šira koalicija" protiv terorizma u Siriji koja bi ličila na "koaliciju protiv Hitlera" u Drugom svjetskom ratu. 

"Treba da priznamo da se jedino Asadove snage realno bore protiv Islamske države", rekao je Putin. 

Iranski predsjednik Hasan Ruhani se saglasio s tim, navodeći da režim u Damasku treba da ostane. 

"Ako s vlasti ode režim, teroristi će ući u Damask", ocijenio je Ruhani. 

Američki predsjednik Barak Obama kazao je danas da je spreman da upotrijebi silu ako je potrebno da bi se na miran način riješili svjetski problemi.

"Predvodim najjaču vojsku za koju je svijet ikada znao. Neću oklijevati da zaštitim moju zemlju i naše saveznike koristeći i silu kada bude neophodno", rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, a prenosi CNBC.

Obama je dodao da ipak vjeruje da se svjetske nacije neće vratiti starim načinima rješavanja problemakonfliktima i prinudama.

Obama istakao i da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće rješenje ne može da znači povratak na predratni "status kvo",  odnosno vlast Bašara al Asada.

SAD godinama traže Asadov odlazak s vlasti, kao i francuski predsjednik Fransoa Oland koji je danas u UN rekao da je politička tranzicija u Sirija jedino moguća ako Asad preda vlast. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније