Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M.Lj. [ Tanjug ]

11. 12. 2016. 15:18 >> 14:55

OPOZICIJA LJUTA

Đentiloni novi premijer Italije

Predsjednik Italije Serđo Matarela pozvao je na razgovor šefa diplomatije Paola Đentilonija i povjerio mu premijerski mandat.

 

Đentiloni će početi konsultacije sa političkim snagama kako bi se formirala nova vlada saopšteno je nakon što se ministar popodne sastao sa Matarelom.

Đentiloni je, prihvatajući dužnost formiranja nove vlade, pri čemu list "Korijere dela sera" tvrdi da je to učinio "sa rezervom", rekao da je to za njega velika čast.

"Trudiću se da sprovedem ovaj zadatak časno", rekao je Đentiloni, prenIo je novinarima generalni sekretar italijanskog predsjedništva.

Đentiloni (62) važi za bliskog saradnika Matea Rencija, a sada treba da sastavi svoju vladu.

Kako se očekuje, parlament će glasati o povjerenju novom kabinetu u sredu.

Mateo Renci je podneo ostavku u sredu na mesto premijera Italije nakon neuspeha na referendumu o ustavnim promenama.

Italijani su glasali protiv ustavnih promena koje bi premijeru dale više vlasti.

Parlamentarni izbori u Italiji trebalo bi da se održe 2018. godine, ali mnogi političari zalažu se za njihovo ranije održavanje.

Opozicija tvrdi da bi Đentiloni bio Rencijev "avatar"

Poslanik i uticajni član italijanskog opozicionog "Pokreta pet zevezdica" Alesandro di Batista rekao je da je Đentiloni "avatar" bivšeg premijera Matea Rencija.

"Nakon poraza na referendumu (o ustavnim promenama) Renci je trebalo da ode iz politike, a umesto toga on ukazuje Matareli na DĐentilonija, svojeg 'avatara', ko zna kojeg po redu profesionalnog politikanta kojem je u interesu da građani izgube suverenitet", napisao je Di Batista na Fejsbuku, prenosi Ansa.

On je najavio da će njegov pokret "reagovati kao i uvek nenasilno" na ovaj plan.

"Italijanski narod ne može više da bude gažen", naveo je Di Batista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније