Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 06. 2013. 13:41 >> 17:27
2

AKCIJA U NOĆI

Racija u Vladi Češke, saslušan premijer

Jedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je noćas raciju u sjedištu češke vlade, saslušala kao svjedoka premijera Petra Nečasa.

Kako prenose agencije, policija je tom prilikom uhapsila nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika.

Među uhapšenima je, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova.

Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo u Olomoucu još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi. 

U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj, a prema nezvaničnim izvorima, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obaveštajne službe Ondrej Palenjik, javili su mediji. 

U sjedište vlade policajci su došli noćas, pola sata poslije ponoći nakon što je završena sjednica vlade. 

Policija je pretresala i kancelariju lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću. 

"Mogu da potvrdim da su premijera noćas posjetila dvojica tužilaca i šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice. 

Za sada nema potvrđenih informacija o aferi, ali mediji navode da se radi najvjerovatnije o mahinacijama prilikom javnih nabavki u periodu od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već skoro godinu. 

Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez predsedana u Češkoj. Spominju se i vanredni izbori.

(B92)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније