Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 03. 2017. 11:40 >> 11:16

MINIRAĆE SAMIT

Poljska traži odlaganje reizbora Tuska

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je da je Poljska spremna da minira cio današnji i sjutrašnji samit Evropske unije u Briselu, ako se ne odloži reizbor šefa Evropskog savjeta Donalda Tuska na naredne dvije godine.

 

 

 

 

 

"Učinićemo sve da tog glasanja danas ne bude. Informisaćemo naše partnere da je cio samit ugrožen ukoliko se na silu sprovede glasanje danas", kazao je danas Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN2.

Vaščikovski nije demantovao nezvanične informacije poljskih medija iz diplomatskih izvora da je Poljska spremna da žrtvuje sve važne zaključke samita, takođe i o Zapadnom Balkanu i jednostavno anulira samit tako što ne bi potpisala zaključke, ukoliko uprkos njenom protivljenju Tusk dobije i drugi mandat.

"U teoriji to je moguće, ali novinari su ti koji nagađaju ili pretpostavljaju. Prepustimo tu odluku premijerki Beati Šidlo", kazao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije naglasio je da nema potrebe da se već danas glasa o eventualnom produženju mandata na čelu ES bivšem poljskom premijeru jer mu prvi mandat ističe tek krajem maja a Poljska je postavila protivkandidata, evroposlanika Jaceka Sarjuša Volskog koji je zbog te nominacije izbačen ne samo iz Tuskove Građanske platforme već i iz Evropske narodne partije čiji kandidat je Tusk.

"Ukoliko ima zamjerki, ukoliko je tu još jedan kandidat, odložimo to. Njegov mandat ističe krajem maja znači imamo dva ipo mjeseca da preciziramo proceduru izbora", kazao je Vaščikovski.

Poljski ministar dodao je da je funkcija "predsjednika Evrope" izlišna i da bi EU trebalo da se vrati sistemu rotacije kada EU predstavlja lider predsjedavajuće zemlje.

Poljska je zbog pokušaja da spriječi da Tusk, ljuti politički i lični rival lidera vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, inače najuspješniji poljski premijer od pada gvozdene zavjese, bude izabran na još jedan mandat na čelu ES naljutila i svoje najbliže saveznike u Višegradskoj grupi.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da bi Tuska svakako trebalo izabrati još danas, na početku samita, kako Poljskoj ne bi pošlo za rukom da reizbor spriječi i Srednja i Istočna Evropa izgube visokog evropskog zvaničnika koji vodi računa o interesima "nove Evrope" i razumije njene potrebe.

Hajka zvanične Varšave na Tuska isključivo zbog unutrašnje političke borbe i podjela u Poljskoj naišla je na nerazumijevanje takođe u Češkoj gdje ni premijeru Bohuslavu Sobotki ni ministru spoljnih poslova nije jasno kako Poljska može iz dnevnopolitičkih razloga da žrtvuje interes cijelog regiona u EU.

Za sada sve govori u prilog Tusku koji ima podršku ne samo Višegradske grupe već i baltičkih republika a takođe i Njemačke i Francuske i Italije, međutim poljska premijerka Beata Šidlo se neposredno pred početak samita sastaje sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je ubijedi da je Poljska zaista spremna da spriječi danas reizbor po svaku cijenu.

"Donald Tusk je lice demokratske, suverene, evropske Poljske. Smisao kampanje Jaroslava Kačinjskog protiv Donalda Tuska je jednostavan - to je korak ka marginalizaciji Poljske a kao posljedica izvođenja Poljske iz EU. Kačinjski više voli da bude sultan u državi kojom upravljaju dvorski korumpirani eunusi. Želi suverenu demokratiju po ugledu na Putina - suvereno pravo da gazi Ustav, pretvara demokratiju u autokratiju i diskriminiše političke protivnike", komentariše danas spor oko Tuska u uvodniku Gazeta viborča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније