Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

03. 09. 2017. 23:35 >> 00:59
1

MERKEL I ŠULC NAJAVILI

Tražiće obustavu pregovora sa Turskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras da će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pregovore o članstvu Turske, u jeku tenzija između Berlina i Ankare.

Njemačka kancelarka je istakla da je "jasno da Turska ne bi trebalo da bude članica EU", prenio je Rojters.

"Ne vidim da bi oni (Turci) mogli ikada da se pridruže i nikada nijesam vjerovala da bi to moglo da se dogodi", rekla je Angela Merkel u televizijskom duelu s liderom Socijaldemokratske partije (SPD) Martinom Šulcom, uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Ona je ponovila svoj stav da je za obustavu daljih pregovora sa Ankarom u vezi sa turskim učešćem u carinskoj uniji EU, ali je upozorila da te pregovore ne bi trebalo odmah prekinuti, zaključivši da bi takav korak trebalo oprezno razmotriti. 

U Njemačkoj će 24. septembra biti održani parlamentarni izbori.

Angela Merkel, koja je liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU/CSU), dodala je da će razgovarati s kolegama iz EU kako bi ustanovila da li bi mogli da obustave pregovore o članstvu Turske.

Ona je to kazala nakon što su turske vlasti uhapsile još dvojicu njemačkih državljana protekle nedjelje "iz političkih razloga".

Istu poruku imao i Šulc. Šef njemačke Socijaldemokratske partije poručio je da će prekinuti pregovore o pristupanju Turske Evropskoj uniji, ukoliko bude izabran za kancelara.

Na početku televizijskog sučeljavanja, koje je počelo u udarnom terminu i čija je prva tema bila Turska, Merkel je izrazila i uvjerenje da je sporazum sa Turskom apsolutno ispravan, "danas kao što je to juče bio", prenosi Ansa. 

Rojters podsjeća da je 12 njemačkih državljana uhapšeno u Turskoj proteklih mjeseci na osnovu političkih optužbi.

"Ko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Njemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU", istakao je Šulc, koji do sada nije imao iskustva na vlasti u Njemačkoj.

Inače, Šulc je tokom večerašnje debate prvi kazao da bi prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU kada bi bio izabran za kancelara. 

Iako su se složili po pitanju odnosa sa Turskom, Šulc je kritikovao Merkel zbog "lošeg odgovora na imigrantsku krizu".

"Bolje da smo otvorili vrata našim susjedima", poručio je bivši predsjednik Evropskog parlamenta (EK).

Berlin je ranije kritikovao Ankaru zbog čistke koja je sprovedena poslije neuspjelog puča u julu 2016. godine.

Turska je u oktobru 2005. počela zvanične pregovore o članstvu u EU, međutim napredak je spor, uprkos obećanjima EU da će ubrzati proces ako Ankara zaustavi priliv migranata u Evropu.

Večerašnje televizijsko suočavanje jedina je planirana takva debata do kraja predizborne kampanje između Merkelove i Šulca.

Tokom debate, koja je trajala 90 minuta, Merkel i Šulc odgovarali su na pitanja novinara, a debatu su prenosila četiri najveća njemačka televizijska kanala.

Prema ranijim predviđanjima, oko 20 miliona Njemaca, skoro trećina birača u zemlji od 80 miliona stanovnika, pratilo je taj TV duel u vrućoj fazi predizborne kampanje uoči glasanja 24. septembra.

Prema najnovijoj mjesečnoj anketi Dojčlandtrend (Deutschlandtrend) za ARD, hriščanska unija CDU/CSU Angele Merkel dobila bi 38 odsto glasova, a SPD 22 odsto.

(Beta/Tanjug)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније