Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

29. 06. 2018. 17:08 >> 16:56

EU BRITANIJI

Realan plan za Bregzit, ili odlazite bez ičega

Evropska unija je danas saopštila da "nema značajnog napretka" o Bregzitu po ključnom pitanju irske granice i posavjetovala članice Unije da se pripreme za mogućnost da Velika Britanija može izaći iz EU i bez dogovora.

 

Na kraju samita u Briselu, ostalih 27 članica je preporučilo Velikoj Britaniji da mora sastaviti "realistične i izvodive predloge" o tome kakve odnose želi s EU.

"Predstoji mnogo posla, najteži zadaci nisu riješeni", rekao je novinarima predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Bregzitu je na ovom samitu posvećeno manje vremena pošto je u fokusu sastanka bilo kako ublažiti političku krizu oko migracija.

Devet mjeseci do zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU, frustrirani zvaničnici Unije kažu da podijele u britanskoj vladi oko Bregzita sprječavaju napredovanje dogovora o razdruženju.

Dok je glavni pregovarača EU za Bregzit pozvao britanske zvaničnike da dodju u ponedjeljak na nove pregovore, britanska premijerka je rekla da je London spreman da ih "intenzivira i ubrza".

EU je u saopštenju pozvala na "povećanje napora" da se postigne dogovor i dodala da članice, institucije i kompanije treba da "ubrzaju rad na pripremi za sve nivoe i za sve ishode".

Unija je zabrinuta što suštinski napredak još nije postignut o granici Irske i Sjeverne Irske, što je jedna od najsporniji tačaka razdruživanja.

Velika Britanija je obećala da će održati "nevidljivu granicu" - bez carinskih prelaza i druge administrativne infrastrukture na svojoj jedinoj kopnenoj granici s nekom članicom EU.

EU međutim želi da čuje detalje kako će se to postići s obzirom na insistiranje premijerke Mej da će Velika Britanija izaći iz carinske unije.

EU je navela da još nema dogovora ni o Gibraltaru. Španija vekovima traži da se pod njen suverenitet vrati ta vojno važna enklava koja je pod britanskom kolonijalnom upravom.

U srcu problema je podjela u britanskoj konzervativnoj vladi oko toga koliko bliske veze London želi s EU posle Bregzita. S jedne stane su proevropski poslanici koji žele zadržavanje bliskih ekonomskih veza s EU kao najvećim britanskim trgovinskim partnerom, dok su s druge strane poslanici koji žele čist razlaz, tako da Velika Britanija može slobodno sklapati trgovinske sporazume širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније