Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index,hr, objavila B.B. ]

24. 10. 2018. 23:15 >> 22:53

ODLUKA EKVADORA

Neće više posredovati kod Britanaca za Asanža

Ekvador ne planira da posreduje kod britanske vlade u korist osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, u pregovorima o njegovoj situaciji kao azilanta u londonskoj ambasadi te južnoameričke zemlje.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Žoze Valencia, je rekao u intervjuu za "Rojters", kako je jedina odgovornost Ekvadora da se pobrine za Asanžeovu dobrobit, nakon što je on tužio zemlju zbog novih uslova nametnutih njegovom azilu u londonskoj ambasadi.

"Ekvador nije obavezan da preduzima bilo kakve nove korake", rekao je Valencia.

"Mi nismo advokati gospodina Asanža, niti smo predstavnici britanske vlade. To je stvar koja se treba riješiti između Asanža i Velike Britanije", dodao je ekvadorski ministar.

Ovo stajalište znači udaljavanje od ranije prakse te zemlje da održava dijalog s britanskim vlastima o Asanžeovoj situaciji, otkako mu je pružila azil 2012, kada je on zatražio zaštitu u londonskoj ambasadi Ekvadora, nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj, kako bi bio ispitan u slučaju silovanja.

U međuvremenu je slučaj odbačen, ali prijatelji i pristalice kažu kako Asanž sada strahuje da bi mogao biti uhapšen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama, ako izađe iz ambasade.

Vikiliks koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Asanž, suočen je s istragom Američke velike porote.

Valencia je rekao kako je "frustriran" odlukom Asanža da podigne optužnicu pred ekvadorskim sudom prošle sedmice, zbog novih uslova njegovog boravka u azilu, prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke.

"Nema obaveze za Ekvador u međunarodnim sporazumima da plaća za stvari poput pranja veša gospodina Asanža", rekao je.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno, kaže kako nije zamišljeno da azil bude vječan, ali je izrazio zabrinutost mogućnošću da Asanž bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Valencia je rekao da nije razgovarao o Asanžeovoj situaciji s vladom SAD. Prošlog decembra Ekvador je dodijelio Asanžu državljanstvo i nastojao da ga imenuje za člana diplomatske misije te zemlje u Britaniji i Rusiji, što mu je moglo osigurati slobodan prolaz da napusti ambasadu. Ali, Britanija je odbila taj zahtjev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније