Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 11. 2018. 21:17 >> 20:53
1

U DOGOVOR O BREGZITU

Mej pokušava da ubijedi skeptične Britance

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je danas skeptične britanske poslanike da podrže njen dogovor s Evropskom unijom o razlazu uz poruku da predlog sporazuma nije savršen, ali da je alternativa skok u nepoznato.

Mej je u suštini pozvala poslanike da prihvate dogovor zarad birača, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Premijerka Velike Britanije i 27 lidera EU potpisali su juče dogovor o Bregzitu poslije više od godinu i po teških pregovora. To je bio dan za koji su mnogi sumnjali da će ikada doći, ali Mej nije djelovala trijumfalno kada se danas obratila parlamentu.

Desetine poslanika, i iz opozicije i iz primijerkine Konzervativne partije, najavili su da će glasati protiv dogovora. Odbacivanje dogovora u parlamentu gurnulo bi Veliku Britaniju u političku krizu i potencijalna finansijska previranja nekoliko nedjelje prije nego što treba da izađe iz EU 29. marta.

"Niko ne zna šta će se desiti ako ne prođe ovaj dogovor", rekla je Mej u donjem domu.

Ona je dodala da parlament u narednim nedjeljama treba detaljno da prouči dogovor i raspravlja o njemu, da sasluša šta govore birači i onda da odluči vodeći računa o nacionalnom interesu.

Britanski parlament bi trebalo da glasa u decembru, najvjerovatnije oko 10. decembra. Do tada Mej planira užurbanu dvonedjeljnu kampanju kako bi ubijedila javnosti i poslanike da dogovor donosi ono što su glasači odlučili na referendumu 2016. o izlasku iz EU "dok obezbjeđuje bliske ekonomske i bezbjednosne odnose" s najbližim susjedima.

Poslije njene odbrane dogovora u parlamentu uslijedile su kritike, od vatrenih zagovornika Bregzita, proevropskih poslanika, kao i od ranije lojalnih poslanika.

Dogovor predviđa da će u prelaznom periodu do kraja 2020. Velika Britanija biti izvan EU, ali da će nastaviti da poštuje njene propise i obaveze iako ne može na njih da utiče.

Lider laburista Džeremi Korbin je rekao da će zbog nesmotrenog dogovora Velika Britanija biti u lošijoj poziciji, "bez prava glasa o pravilima EU i bez izvesnosti za budućnost".

On je dodao da je prihvatanje dogovora "akt nacionalnog samopovređivanja".

Mej je rekla da je postizanje sporazuma zahtijevalo da se obje strane odreknu nečega - "to je u prirodi pregovora", ali da je britanskom narodu muka od beskonačnih debata o Bregzitu i da bi podrška dogovoru omogućila da se zemlja ujedini.

Većina poslanika ipak ne djeluje uvjereno u njen dogovor. Destine konzervativnih poslanika su najavile da će odbaciti dogovor bilo zato što žele oštriji ili blaži raskid s EU. Sjevernoirski unionisti, koji obezbjeđuju većinu vladi, kao i glavne opozicione partije, takođe se protive sporazumu.

Ministar za Bregzit Stiven Barkli priznao je da će glasanje biti izazov i ocijenio da će Velika Britanija biti u "nemirnim vodama" ako parlament odbaci dogovor.

I Velika Britanija i EU ostaju pri stavu da se ne može opet pregovarati o dogovoru. Protivnici dogovora se takođe ne slažu oko toga šta će se desiti ako ga parlament odbaci. Jedni traže izbore, drugi novi referendum, dok neki kažu da treba napustiti EU bez ikakvog dogovora, za šta mnogi kažu da bi bila katastrofa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније