Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

27. 06. 2019. 09:19   >>  09:18

AMERIČKI REGULATORI OTKRILI

Boing ima novi problem s avionom 737 Max

Američki regulatori su otkrili novu moguću manu Boingovog već problematičnog aviona 737 Max, koja će vjerovatno odgoditi testne letove.

Federalna administracija za avijaciju (FAA) je saopštila da je tokom simulacija otkrila nešto što predstavlja "potencijalni rizik", ali detalji o tome zasad nijesu saopšteni. Podsjetimo, Boingov najprodavaniji avion je prizemljen u martu nakon dvije katastrofalne nesreće.

Kompanija nadograđuje softver aviona protiv gubitka brzine koji je u fokusu istražitelja nesreća.

Prošlog mjeseca je FAA najavio da bi mogao odobriti Boingove promjene na avionu 737 Max krajem juna, a to bi značilo da bi testni letovi mogli započeti početkom jula. U početku je postojala nada da će se flota aviona 737 Max vratiti u službu tokom ljeta, no taj rok je pomjeren čak i prije najnovijih informacija o potencijalnom riziku.

Rojters javlja da je tokom simulacije aktiviran sistem za sprečavanje gubitka brzine te da mu je bilo potrebno duže nego je očekivano da uspostavi kontrolu. Drugi izvori tvrde da je problem vezan za problem s kompjuterom aviona, odnosno procesorom koji navodno nema dovoljan kapacitet.

Boing je saoštio da radi na povratku aviona u službu te da vjeruje da će softverska nadogradnja riješiti problem, no FAA će provjeriti da li se radi o hardverskom problemu. Ako FAA bude nezadovoljan sofverom, možda će biti potrebno zamijeniti mikroprocesor, a to znači da će avioni ostati prizemljeni još mjesecima.

Avion Etiopianerlajnsa je pao u martu, a pet mjeseci kasnije je isti model aviona u vlasništvu kompanije Lion Air završio u moru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније