Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 03. 2020. 22:47   >>  22:47

EVROPSKI SAVJET

Od sjutra pokreću operaciju IRNI

Evropski savjet usvojio je oduku od sjutra da pokrene operciju IRINI, kako bi se ojačao embargo UN o naružanju u Libiji i doprinijelo mirovnom procesu u zemlji.

“Ovo je važan doprinos Evropske unije kako bi se podržao politički proces, s ciljem da se okonča konflikt u Libiji. Ovim se takođe popkazuje da u vremenu koronavirusa nastavljamo da budemo svjesni naše odgovornosti i nastojimo da imamo važnu ulogu u promovisanju mira u našem neposrednom susjedstvu. Ponavljamo da samo političko rješenje i poštovanje embarga EU i Ujedinjenih nacija mogu dovesti do rješenja libijske krize“, kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Zadatak operacije IRINI (grčka riječ za “mir”) biće sprovođenje embrga UN na oružje, kroz koriščenje vazdušnih, saltlitskih i pomorskih instrumenata. Naročito, misija će omogućiti inspekciju plovila na moru za koje se sumnja da prevoze oružje ili slične materijale, u skladu sa Rezolucijom SB UN 2292.

Misija će takođe imati zadatak da nadgleda i prikuplja informacije o nezakonitom izvozu nafte i naftnih derivata. Cilj misije je i da izgradi kapacitete i doprinese obuci Libijske obalske sraže, kao i da omogući presjecanje lanaca krijumčarenja ljudi i trafikinga.

Operaciju IRINI predvodiće kontraadmiral Fabio Agostini, a njegovo sjedište će biti u Rimu.

"Ovo je misija EU i NATO nije uključen", kazao je Borel.

Istovremeno sa operacijom IRINI, dosadašnja operacja na Mediteranu, SOPHIA, trajno će obustaviti svoje aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније