Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business ]

27. 06. 2021. 20:56 >> 20:59

SVJETSKE BERZE

Cijene dionica porasle

Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, nadoknadivši gubitke od prethodne, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novi rekord zahvaljujući vijestima o dodatnoj podršci američkoj ekonomiji.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 3,4 odsto na 33.433 boda, dok je S&P 500 porastao 2,7 odsto na 4.280 poena, a Nasdaq indeks 2,4 odsto na 14.360 bodova.

Tržišta su se smirila nakon značajnog pada prethodne sedmice, kada je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023. godine, godinu prije nego što se očekivalo, prenosi Hina.

Ulagače je umirio predsjednik Fed-a, Jerome Powell, koji je u izvještaju Kongresu kazao da je namjera centralne banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacionih pritisaka.

„Tržište je uhvaćeno nespremno, što se tiče poruka Fed-a. Svi su bili iznenađeni signalima o kamatama i sada prilagođavaju svoje pozicije”, kazao je direktor u firmi 6 Meridian, Andrew Mies.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, između ostalog, rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook i Microsoft.

Pritom je tržišna vrijednost Microsofta prvi put premašila dva biliona USD.

Ulagače je podstakla i vijest da je američki predsjednik Joe Biden u četvrtak sa senatorima dogovorio ulaganje od 1,2 biliona USD u infrastrukturne projekte.

Prihvaćeni projekti čine skoro dvije trećine novca koja je Biden tražio, a uključuju 312 milijardi USD ulaganja u saobraćajne projekte, te 266 milijardi u druge projekte, poput ulaganja u vodoprivredni sistem i širokopojasni internet.

Zahvaljujući dosadašnjim ogromnim fiskalnim podsticajima, u prvom tromjesečju ekonomija SAD-a porasla je po anualiziranoj stopi 6,4 odsto, potvrdili su revidirani podaci.

Ulagači se nadaju da će novi paket infrastrukturnih investicija dodatno podržati rast privrede i tržišta dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7 odsto na 7.136 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao jedan odsto na 15.607 poena, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.622 boda.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je ojačao 0,35 odsto na 29.066 bodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније