Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (NZZ) ]

26. 11. 2021. 15:42 >> 15:43

ŠVAJCARSKI LIST

Optuživan za kršenje ljudskih prava a izabran na čelo Interpola

Švajcarski list "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ) objavio je da je u Istanbulu Ahmed Naser Al-Raisi izabran za novog predsjednika Interpola, ali protiv ovog šefa policije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) godinama se iznose najteže optužbe. Kako se ističe, od 2015. godine on je generalni inspektor MUP Emirata, a samim tim i šef bezbejdnosnog aparata koji je ozloglašen zbog grubog postupanja i masovnog nepoštovanja ljudskih prava.

Kako piše švajcarski list, mnogi ga smatraju lično odgovornim za patnju i zlo koje ih je zadesilo.

"Al-Raisi je u juče u Istanbulu izabran za novog predsjednika Interpola. Funkcija predsjednika Interpola je počasna pozicija, pravi šef organizacije je generalni sekretar Jirgen Stok, Njemac. Ali svaki izbor šalje signale - u ovom slučaju pogrešne, kako tvrde brojni političari i organizacije za ljudska prava. Već sama njegova nominacija izazvala je burne proteste. U Francuskoj i Turskoj ga optužuju za mnogobrojna mučenja. Preko 30 organizacija za ljudska prava se usprotivilo ovom izboru, a 25 francuskih parlamentaraca zatražilo je od predsjednika Makrona da interveniše", piše u članku.

List NZZ tvrdi da što se tiče poštovanja ljudskih prava - bilans Emirata je katastrofalan.

"No, i pored toga Abu Dabi godinama pokeriše za uticaj i priznanje na međunarodnom nivou. Za zemlju sa nešto manje od milion i po državljana i oko deset miliona stanovnika - to je ambiciozno. Ali Emirati imaju novca i navikli su da sve što hoće kupe -  u ovom slučaju fotelju predsjednika Interpola", piše u članku.

Takođe, ukazuje se da Emirati koriste najsavremenija sredstva u borbi protiv disidenata i politički nepoželjnih. Ahmeda Mansura, blogera i aktivistu za ljudska prava, stavili su iza rešetaka uz pomoć “Pegasusa”, izraelskog softvera za nadzor.

"Mansur je suđen na deset godina zatvora, uprkos činjenici da ga EU i organizacije za ljudska prava smatraju nevinim. Za Emirate, Kinu i druge autoritarne režime širom sveta, izbor Raisija je razlog za slavlje: još jedan dalji korak u eroziji ljudskih prava u internacionalnim okvirima", ukazano je u članku. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније