Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Н1 [ R.B. ]

28. 04. 2023. 21:07 >> 21:07

SVE VIŠE ZAHTJEVA ZA AZIL

Austrija zadržava veto na proširenje šengenske zone

Austrija će zadržati veto na proširenje šengenske zone na Bugarsku i Rumuniju sve dok Beč ne uoči "trajni pad“ broja tražilaca azila, izjavio je ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Boj zahtjeva za azil u Austriji, ne uključujući Ukrajince, skoro je utrostručen prošle godine i dostigao je 110.000, što je najveća stopa po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, zbog čega je vlada u decembru prošle godine blokirala širenje šengenskog prostora, prenosi Politiko.

Nama je važno da se brojke smanjuju i da dođe do kontinuiranog pada, rekao je Šalenberg, nazivajući veto „signalom upozorenja“ Briselu.

Moramo razumjeti, dodao je, da kada vidimo više 100.000 zahtjeva za azil svakih 12 mjeseci, nama je teško da dozvolimo da se ovaj disfunkcionalni sistem i dalje razvija.

Šalenberg je odbio da preciznije kaže kada bi Beč mogao da ukine veto na proširenje Šengena, ali s obzirom da broj izbjeglica nastavlja da raste, rješenje za ćorsokak oko tog pitanja izgleda da je nedostižno u dogledno vrijeme.

Agencija Evropske unije za azil u januaru je zabilježila povećanje broja azilanata od skoro 60 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Šalenberg je rekao da je njegova vlada ohrabrena „akcionim planom“ EU da pooštri granične kontrole i ubrza procedure za dobijanje azila, ali da želi da vidi mnogo veći napredak.

Evropska unija je prošle godine primila oko milion izbjeglica, bez Ukrajinca, što je povećanje od skoro 50 odsto, a da su Francuska i Njemačka po glavi stanovnika imale azilanata koliko Austrija, te dvije zemlje bi same dobile milion ljudi, tvrdi Šalenberg.

Bugarska i Rumunija godinama traže pristupanje Šengenu i ljutito su reagovale na potez Austrije, dok se Holandija pridružila Austriji u stavljanju veta na Bugarsku, ali je dala zeleno svjetlo Rumuniji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније