Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Mina Biznis ]

13. 06. 2023. 08:46 >> 08:46

KELN

Otvorena prva Fordova fabrika električnih automobila u Evropi

Američki proizvođač automobila Ford otvorio je svoju prvu evropsku fabriku električnih automobila u njemačkom gradu Kelnu, a početak proizvodnje očekuje se do kraja godine.

Sada se radi na prototipovima. Kapacitet fabrike biće 250 hiljada električnih automobila godišnje, prenosi SEEbiz.

"Kelnski EV Center biće Fordova prva fabrika za sklapanje s neutralnim ugljenikom koja će se otvoriti na globalnom nivou i podržava opredjeljenje kompanije da postigne neutralnost ugljenika u cijelom svom evropskom otisku objekata, logistike i direktnih dobavljača do 2035. godine", navodi se u saopštenju kompanije.

Firma je u fabriku uložila gotovo dvije milijarde USD.

Izvršni predsjednik kompanije, Bill Ford, nazvao je centar početkom nove generacije čiste proizvodnje i električnih vozila u Evropi.
Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je investiciju kao dobru vijest za Keln i za proizvodnju automobila u Njemačkoj.

Šef pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, u kojoj se nalazi Keln, Hendrik Wüst, takođe je pohvalio ovaj potez.

Ford je pod pritiskom jer je automobilska kompanija izgubila tlo u evropskom poslovanju s ličnim automobilima. Kasnilo se s proizvodnjom električnih vozila.

Nedavno je uprava objavila da će dijelovi odjeljenja za razvoj u Kelnu biti preseljeni u Sjedinjene Države, a osoblje će biti otpušteno. U fabrici u Kelnu, gdje je Ford prisutan od 1930. godine, 2,3 hiljade od sadašnjih 14 hiljada zaposlenih biće otpušteno.

Međutim, ulaganja u električna vozila imaju za cilj jasno pokazati da će lokacija i dalje igrati važnu ulogu za američku firmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније