Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ MTI ]

04. 09. 2023. 20:18 >> 20:57

MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Sijarto: EU nema pravo da nam govori gdje da kupujemo gas

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je, odbijanjem da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture, Evropska unija izgubila sva prava da govori Mađarskoj gdje da kupuje prirodni gas.

"Uspjeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa (TNG) Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI.

"Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbjednost Mađarske, a Azerbejdžan je 'izvodljiva alternativa' za Evropu, kao i za Mađarsku", dodao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmjena dvije zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije.

Sijarto je takođe pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha posle tamošnjeg rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara.

"Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011, u Evropi su nas gledali s prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsjednikom Ilhamom Alijevim u Bakuu", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније