Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

06. 09. 2023. 13:00 >> 12:59
1

ZABRINjAVAJUĆI PODACI

Ljeto 2023. na sjevernoj hemisferi najtoplije ikada

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) objavila je da je ljeto 2023. na sjevernoj hemisferi Zemlje bilo najtoplije ikada.

SMO, kao međuvladina specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, i Evropska klimatska služba Copernicus objavili su da je avgust bio najtopliji mjesec zabilježen od početka korišćenja moderne opreme i drugi najtopliji mjesec ikad nakon jula ove godine.

Avgust je bio za oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih prosjeka, što je prag zagrijavanja koji svijet nastoji da ne pređe.

Temperatura okeana, koji obuhvataju više od 70 odsto Zemljine površine, bila je najviša dosad i iznosila je skoro 21 stepen Celzijusa, saopštili su SMO i Copernicus.

„Klimatski slom je počeo“, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, navodi se u izvještaju.

Prema Copernicusu, dosad je 2023. druga najtoplija godina u istoriji, iza godine 2016.

Naučnici za porast temperatura okrivljuju klimatske promjene koje je izazvao čovjek zbog sagorijevanja uglja, nafte i prirodnog gasa, ali i pritisak prirodne meteorološke pojave El Ninjo, koja je privremeno zagrijala djelove Tihog okeana.

Klimatolog Endrju Viver rekao je da brojke koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija i Copernicus ne iznenađuju. Istakao je da vlade nijesu dovoljno ozbiljno shvatile pitanje globalnog zagrijavanja, te je izrazio zabrinutost da će javnost jednostavno zaboraviti na to pitanje kada temperature ponovo padnu.

„Vrijeme je da globalni lideri počnu da govore istinu. Nećemo ograničavati zagrijavanje na 1,5 stepeni; nećemo ograničiti zagrijavanje na dva stepena. Sada je sve na tome kako spriječiti globalno zagrijavanje od tri stepena Celzijusova – nivo zagrijavanja koji će izazvati pustoš širom svijeta“, rekao je Viver, profesor Univerziteta Viktorija u Kanadi.

Naučnici su koristili prstenove na drvetu, ledena jezgra i drugo kako bi procijenili da su temperature sada toplije nego što su bile u oko 120.000 godina. Svijet je i prije bio topliji, međutim, to je bilo prije ljudske civilizacije, mora su bila mnogo viša, a polovi nijesu bili ledeni.

Dok su temperature vazduha i okeana na rekordnom nivou, Antarktik je nastavio da bilježi rekordno male količine morskog leda, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније