Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 11. 2023. 17:34 >> 18:01
1

ODLUKA U PARIZU

Rijad organizator EXPO 2030.

Rijad je organizator Svjetske izložbe EXPO 2030. a to je odlučeno danas u Parizu.

Odluka je donijeta na sjednici Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Za Rijad je glasalo 118 zemalja, a za Rim 19. 

Osim Rijada i Rima, u trci za domaćina EXPO 2030. bio je i Busan (Južna Koreja). Ta kandidatura dobila je 29 glasova. 

Nije još poznato kako je glasala vlada premijera Milojka Spajića i da li je na kraju podržala Rijad, kao što se spekulisalo u dijelu javnosti. 

Raniji premijer Dritan Abazović nakon što je njegova Vlada podržala Rijad, rekao je da je to interes države jer će, kako je tvrdio, Saudijska Arabija višemilionskom sumom pomoći Univerzitet Crne Gore. Iz Vlade je sredinom septembra saopšteno da je Saudijska Arabija odobrila grant od tri miliona američkih dolara za podršku razvoju obrazovnog sektora u Crnoj Gori.

Odluka Crne Gore da podrži Rijad izazvala je nezadovoljstvo italijanske strane pa je više crnogorskih zvaničnika razgovaralo sa italijanskim diplomatama o ovoj stvari. 

PredsJednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je useptembru da se nada da će Vlada Crne Gore promijeniti odluku i podržati Italiju, a ne Saudijsku Arabiju kao domaćina Svjetske izložbe 2030. Milatović smatra i da je Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu odluku donijela na brzinu.

Međutim, u Crnoj Gori je nedavno bila i delegacija Vlade Saudijske Arabije, predvođena ministrom Ahmedom Al Katebom, i sastali su se sa premijerom Milojkom Spajićem.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније