Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 03. 2013. 21:45 >> 21:42

TRGOVINA ORUŽJEM

Menem osuđen zbog prodaje oružja Hrvatskoj i Ekvadoru

Žalbeni sud u Buenos Airesu u petak je osudio bivšeg predsjednika Karlosa Menema za ilegalno prodavanje 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru u 1990-im godinama.

 

Obje zemlje su bile u ratu i pod embargom na oružje u vrijeme kada su kupile argentinsko naoružanje.

Menem je prvobitno bio oslobođen optužbi u 2011. Ministar odbrane Oskar Kamilion i deset ostalih zvaničnika koji su prvobirno oslobođeni optužbi skupa s Menemom, proglašeni su krivima pred žalbenim sudom u petak, prenosi BBC.

Menemu (82), koji je bio presjednik 90-tih. godina, izreći će kaznu drugi  sud. Njegovi advokati izjavili su ranije da će uložiti žalbu na presudu, koja bi mu mogla donijetu kaznu između četiri i 12 godina zatvora.

Kao senator, on uživa imunitet od krivičnog gonjenja, ali bi mu parlament mogao oduzeti taj status kada mu istekne mandat iduće godine. 

Sud je ustanovio da oružje ni na koji način ne bi moglo biti prošvercano bez Menemovog odobrenja kao predsjednika države. Menem je priznao da je potpisao izvozne dokumente za naoružanje, ali je kazao da nije imao pojma da će oružje završiti u Ekvadoru i Hrvatskoj.

Oružje koje je završilo u Hrvatskoj bilo je poslano kroz sedam isporuka između 1991 i 1995., kada je veći dio Balkana bio pod embargom UN-a na oružje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније