Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 05. 2014. 08:45 >> 23:30
8

NE NAZIRE SE MIR

Istok Ukrajine: Desetine mrtvih u sukobima

Nakon mirnog, ali napetog jutra, na istoku Ukrajine ponovo pucnji. Ukrajinska vojska krenula na Slavjansk i kontrolne punktove koje drže naoružani demonstranti. Ima poginulih i ranjenih. Vlasti u Luganjsku saopštile su da će se referendum o statusu tog regiona održati 11. maja.

 

23:23 - Troje proruskih aktivista poginulo je danas u sukobu sda ukrajinkom vojskom u blizini sela Semjenovka.

U sukobima je ranjeno 30 pripadnika "snaga samoodbrane", a 10 ih je nestalo, saopšteno je iz proruskog štaba u Slavjansku, javlja RT.

"Možemo potvrditi smrt dvoje civila, kao rezultat operacija trupa iz Kijeva", kazao je izvor, tvrdeći da grupe priapdnika "Desnog sektora" učestvuju u akcijama u gradu.

22:43 - Amabasadori 28 država članica Evropske unije nijesu postigli dogovor o uvođenju dodatnih sankcija Rusji, javlja Itar-tass, citirajući radnika pres službe Savjeta Evrope.

"Razgovori će se nastaviti", rekao je izvor te agencije, ali nije želio da precizira o kojim sankcijama je raspravljano - o proširenju "crne liste" ruskih zvaničnika ili o ekonomskim i trgovinskim sankcijama, prenosi RT.

Odluka ambasadora biće razmatrana na sastanku ministara vanjskih poslova EU, 12. maja.

22:07 - Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Lamberto Zanijer je pozvao Rusiju i druge zemlje da povećaju finansijsku i kadrovsku podršku Specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a u Ukrajini.

Trenutno OEBS ima 150 posmatrača, a potrebno je 500 ljudi. Zanijer je izrazio nadu da će Rusija dati veliku finansijsku pomoć i kadrove.

„Trebaju nam profesionalci koji bi mogli da odigraju korisnu posredničku ulogu“, zaključio je on.

21:57 - U Evropskoj komisiji smatraju da je ukrajinska kriza jedan od najvažnijih rizika za ekonomiju EU. Takvu prognozu je dao potpredsjednik komisije Sim Kalas.

Ranije je evropski komesar Štefan File izjavio da je neophodno da se računa na potencijalne posljedice po zemlje EU zbog mogućih sankcija protiv Rusije. On je podsjetio da će zbog dalje eskalacije situacije u Ukrajini EU biti spremna za treći paket sankcija protiv Rusije.

21:46 - U Harkovu, Željeznice Ukrajine prestale su da prodaju karte za vozove koji putuju kroz istočni dio zemlje, saopštili su iz te kompanije.

Ruta za 17 vozova biće promijenjena, javalja Raša Tudej. Vozovi će zaobilaziti gradove Slavjansk, kramatorsk i Konstantinovku.

Takođe, biće nemoguće putovati autobusima iz Harkova do Luganjska i Donjecka, jer su linije otkazane zbog vojne operacije ukrajinske vojske.

21:29 - Proruski aktivisti zarobili su militante, pripadnike radikalne grupe "Desni sektor", koji su pokušali da uđu u grad skriveni u ambulantnim kolima.

Pripadnici "Desnog sektora" bili su naoružani, prenosi Itar-Tass, citirajući predstavnika "snaga samoodbrane".

Borbe u Slavjansku:

20:32 - Ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrej Deščica izrazio je danas spremnost da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Mi smo u svako doba spremni da se sastanemo sa našim ruskim kolegama, ako je to potrebno", kazao je Deščica povodom sjutrašnjeg ministarskog sastanka Savjeta Evrope u Beču, na kojem se spekulisalo da bi moglo doći do ovog susreta u vezi ukrajinske krize.

On nije odgovorio na pitanje da li će Kijev uputiti poziv za takav sastanak.

"“Mi ćemo se sigurno sresti u okviru konferencije", poručio je Deščica, ističući da postoji mnogo toga oko čega treba razgovarati i da je Ukrajina otvorena za takav susret.

19:45 - Član Federativnog vijeća u Kramatorsku, Igor Morozov, izjavio je, citirajući izjave “obaviještenih pristalica federacije”, da su pripadnici Berkuta iz Poltave odbili poslušnost kijevskim vlastima, koje su im naredile da “očiste Kramatorsk”.

"U komunikaciji sam sa pobunjenicima u Kramatorsku, oni imaju provjerene informacije da Kijev želi od jedinice Berkuta iz Poltave da “počisti” Kramatorsk", istakao je on, ponavljajući da su pripadnici Berkuta odbili ovo naređenje, prenosi Blic.

Specijalna komisija otišla je iz Kijeva u Poltavu, gdje namjerava da primora jedinicu Berkuta da izvrši naređenje, dodao je Morozov.

On je rekao da o ovoj situaciji mora odmah da se razgovara sa OEBS-om i da se preduzmu sve mjere kako bi se specijalna jedinica spriječila da učestvuje u vojnoj operaciji protiv civila.

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila danas da njene snage kontrolišu većinu Kramatorska, osim centra grada, gdje militanti drže zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbjednosne službe i druge.

19:33 - Samoproglašeni guverner regije Luganjsk, Valerij Bolotov, naredio je da se referendum o statusu te regije održi 11. maja.

"Biće to pošten referendum, nećemo činiti nikakave dalje korake, ljudi će svoju volji iskazati glasanjem 11. maja", rekao je Bolotov.

Prema njegovim riječima, već su oformljene grupe koje će brojati glasove i poznate lokacije za glasačka mjesta. Takođe, potvrđeno je da je glasački spisak u pripremi.

17:59 - SAD, Njemačka i Velika Britanija o sankcijama Rusiji

Predstavnik SAD Dejvid Koen će posjetiti Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju zbog razgovara o daljoj koordinaciji postojećih i planiranih sankcija protiv Rusije.

17:52 - "Na pomolu je humanitarna katastrofa u istočnoj Ukrajini, jer su gradovi pod blokadom usljed vojne operacije", saopštilo je Ministarsvo vanjskih poslova Rusije.

Navodi se da u gradovima u kojim traju sukobi nedostaju ljekovi, a uskoro bi moglo faliti i hrane.

"Još jednom pozivamo one ljude u Kijevu koji organizuju teror nad svojim stanovništvom da se prizovu pameti, da zaustave krvoproliće, povuku trupe i sjednu za pregovoarački sto", poručeno je u saopštenju.

17:10 - Eksplozija u Semjenovci:

16:55 - Proruski pobunjenici oborili su još jedan helikopter ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Sukobi u Slavjansku i dalje traju, u samom gradu odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava.

16:01 - Vlasti u Kijevu odlučile su da privremeno zatvore granične prelaze sa poluostrvom Krim, navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

U saopštenju koje prenosi Glas Rusije navodi se da je Vlada odlučila da privremeno zatvori granične prelaze i punktove prema Krimu "zbog pogoršanja tamošnje situacije, upada militanata i ekstremista na teritoriju Ukrajine, kao i zbog vojne agresije Ruske Federacije.

Ukrajina je poslije promjene vlasti i priključenja Krima Rusiji, sredinom marta, zabranila ulazak na teritoriju države muškim državljanima Rusije, podsjeća Glas Rusije.

 

15:28 Raša Tudej javlja da je u Slavjansku 20 mrtvih. Pucnji se čuju u okolini tog grada. Portparol sjedišta proruskih pobunjenika, koji drže Slavjansk pod kontrolom, izjavio da je u novim sukobima poginulo 20 pripadnika proruskih snaga, prenio Interfkas.

12:30 Dva stanovnika Slavjanska poginula, a šestoro je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale taj grad. Takođe ima poginulih i ranjenih i na strani napadača. U Slavjansku su obnovljene borbe između pripadnika proruske milicije i ukrajinskih snaga bezbjednosti. Prema preliminarnim informacijama jedna žena je stradala dok je bila na balkonu svoje kuće, dok je muškarac ubijen u automobilu nakon što su na njega pucali iz ukrajinskog transportera. Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Navakov potvrdio je da su nastavljene borbe za Slavjansk i da među pripadnicima snaga bezbjednosti ima mrtvih. Njihov broj nije naveden, dok je ranjeno osam ljudi. Prema njegovim riječima, snagama bezbjednosti se u Slavjansku suprostavlja oko 800 ljudi. 


 

12:25 Savjet Evrope (SE) mora da traži od sadašnjih vlasti u Kijevu da bezuslovno poštuju sporazum iz Ženeve o deeskalaciji napetosti u Ukrajini, saopštilo rusko MSP.

S obzirom na krizu u Ukrajini, potencijali Savjeta Evrope se moraju upotrijebiti za pravnu pomoć u sprovodjđenju dubokih ustavnih reformi u toj zemlji, zasnovanih na sveobuhvatnom nacionalnom dijalogu s ciljem da se prevazidje podjela društva, navedeno je u saopštenju, prenijela je agencija Itar tass. Politika ograničavanja slobode medija, koju Kijev praktikuje, putna ograničenja izmedju Rusije i Ukrajine i upotreba oružane sile protiv civila su u suprotnosti sa osnovnim normama i principima Savjeta Evrope i mora se odmah zaustaviti, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

 

12:13 - Kako su prenijeli svjetski mediji, proruske snage za sada kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki i spremaju se za nove okršaje. Kako prenosi Raša tudej, pucanje je počelo upravo u Slavjansku koji se od jutros sprema za napad ukrajinskih snaga.

Dopisnica te TV mreže je na svom Tviter profilu objavila da građani Slavjanska od ij drveće pored ulica, kako bi spriječili prodor tenkova ukrajinske vojske. Međutim, akcija Kijeva je već počela i zauzet je jedan kontrolni punkt. Čuje se i pucnjava, javlja Raša tudej.Ta TV mreža javlja i da je ispaljena i raketa, a da je poginula i jedna žena iz Slavjasnka.

BBC podsjeća da se ukrajinska vojska juče približila Slavjansku i da je "pitanje trenutka kada će napad početi".

 

 

08:45- Situacija u ukrajinskom gradu Odesi i danas je napeta, pošto su u nedjelju proruski aktivisti zauzeli sjedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupile i hiljade pristalica ukrajinskih vlasti.

Švajcarsko tužilaštvo je naredilo zamrzavanje računa u bankama sa 170 miliona franaka (140 miliona evra) bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih bliskih saradnika, prenose mediji u toj zemlji.

Vlada u Švajcarskoj odlučila je krajem februara da zamrzne imovinu 20 Ukrajinaca, među kojima su Janukovič i njegov sin Oleksander. Vlada je marta dodala na taj spisak imena još devet osoba.

Juče je više od 2.000 pripadnika proruskih snaga napalo sjedište policije u Odesi, gdje je u petak poginulo 40 ljudi, uglavnom iz proruskog tabora.

Pod pritiskom napada policija je u nedjelju pustila one koje je uhapsila u petak, poslije sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Potom su se sinoć ispred sjedišta policije okupile i pristalice vlasti u Kijevu, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor". Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pevali himnu.

Poslije toga otišli su do izgorele zgrade Doma sindikata, gdje je u požaru u petak stradalo oko 40 ljudi. Tamo su razvili ukrajinsku zastavu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније