Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ N1 ]

06. 04. 2024. 22:13 >> 22:17
Čitaj mi:

JAPAN

Petoro mrtvih i stotine oboljelih zbog štetnog suplementa

Zbog neispravnog dodatka ishrani koji je namijenjen obaranju štetnog holesterola u Japanu je preminulo pet ljudi, dok je 196 hospitalizovano. Jedan oboljeli registrovan i u Tajvanu.

 

Zakon u toj ostrvskoj državi priznaje kategoriju tzv. „funkcionalnih prehrambenih proizvoda“ koji mogu da se kupe bez ljekarskog recepta i nisu klinički ispitani, ali djelimično obavljaju funkciju zvanično priznatih ljekova.

Jedan od njih je dijetetski suplement „koleste help“ (bukvalno „pomoć za holesterol“) kompanije „Kobajaši“, koji se izrađuje od fermentisanog crvenog pirinča i čija je svrha da smanji prisustvo štetnog LDL holesterola i triglicerida u krvi i tako (privremeno) snizi rizik od srčanog i moždanog udara.

Taj preparat, međutim, od kraja marta do danas je prouzrokovao je smrt pet osoba, a svim žrtvama otkazali su bubrezi, piše RTS.

Još 196 ljudi je primljeno u bolnicu, dok je blizu 1.200 pregledano.

I na susjednom Tajvanu registrovan je jedan oboljeli.

Prva žalba kompaniji sa sjedištem u gradu Osaki na dejstvo suplementa na bazi fermentisanog crvenog pirinča pristigla je od ljekara polovinom januara, ali ona ništa nije preduzela više od dva mjeseca.

Upravo stoga što nije obavijestila nadležno ministarstvo i povukla svoje proizvode iz prodaje, stručnjaci očekuju oštre kazne i privatne tužbe građana za odštetu.

Prošle godine u Japanu tržište tzv. „funkcionalnih prehrambenih proizvoda“ je dostiglo vrijednost od četiri i po milijarde dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније