Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

27. 08. 2014. 08:48 >> 08:47

SASTANAK U MINSKU

Putin-Porošenko: "Mapa puta" za prekid vatre

Predsjednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin saopštilli da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

 

Oni su, takođe, saopštili da su se dogovorili da Kontakt-grupa za rješavanje ukrajinske krize što skorije obnovi rad u glavnom gradu Bjelorusije.

Ističući da su razgovori u Minsku, koji su trajali blizu dva sata, bili "teški i složeni" Porošenko je rekao da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine.

"Biće pripremljena 'mapa puta' kako bi se što je prije moguće dostigao režim prekida vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je ukrajinski predsjednik poslije razgovora sa Putinom, a prenio je Rojters.

Ruske agencije prenijele su izjavu Putina da sa Porošenkom nije konkretno razgovarao o uslovima za prekid vatre.

"Otvoreno govoreći, mi i ne možemo da govorimo o nekim uslovima za prekid vatre, o mogućim dogovorima izmedju Kijeva, Donjecka i Luganska - to nije naša stvar, već stvar same Ukrajine", rekao je Putin a prenosi Itar-Tas s.

Prema njegovim riječima, Rusija može samo da doprinese stvaranju situacije povjerenja "u toku tog eventualnog i, po meni, izuzetno neophodnog, pregovaračkog procesa".

Ocjenjujući razgovore sa ukrajinskim kolegom kao pozitivne, Putin je istakao da će Moskva činiti sa svoje strane "sve za taj mirovni proces, ukoliko počne".

"Taj proces treba početi što je moguće prije", kazao je ruski predsjednik, ističući da je razgovarano o neophodnosti što bržeg prekida krvoprolića i da je dogovoreno da što brže obnovi rad Kontakt-grupa, u čijem radu su ranije učestvovali ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov, bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma i predstavnica predsjedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Takodje, kako je rekao, dogovorena je saradnja za pružanje ruske humanitarne pomoći žiteljima istočne Ukrajine.

Govoreći o incidentu sa ruskim vojnicima privedenim u Ukrajini, ruski predsjednik je izrazio nadu da će on biti riješen.

"Još nisam dobio izvještaj Ministarstva odbrane, Generalštaba. Međutim, prvo što sam čuo je da su oni patrolirajući granicom mogli da se nađu na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Putin, dodajući i da su ukrajinski vojnici više puta ulazili na teritoriju Rusije, i sa oklopnom tehnikom, ali da "problema nikada nije bilo".

Predsjednik Ukrajine je saopštio da je dogovoren početak konsultacija graničnih službi dvije zemlje, a RIA Novosti prenijela je saopštenje Porošenkovog pres sekretara Svjatoslava Cegolka sa "tvitera" da su se Kijev i Moskva dogovorili da počnu konsultacije o zatvaranju granice.

"Porošenko:Ukrajina i Rusija dogovorili su se da počnu konsultacije o zatvaranju granica, izmedju graničara i čelnika generalštabova", napisao je Cegolko.

Putin je još naveo da su se Rusija, Ukrajina i EU dogovorili da se intenzivira rad kako bi se otklonile zabrinutosti u vezi sa sporazumom Ukrajine i EU o pridruživanju.

"Dogovorili smo se da intenziviramo rad i pronadjemo neka rješenja", rekao je Putin, ponavljajući da ako ne bude pronadjeno rješenje, Rusija će morati da preduzme zaštitne mjere.

Pritom je izrazio nadu da će se Zapad sa uvažavanjem odnositi prema mjerama koje Moskva donosi radi zaštite svoje ekonomije.

Putin je najavio da će trostrana radna grupa Rusije, Ukrajine i EU do 12. septembra formulisati predloge usmjerene na otklanjanje zabrinutosti zemalja Carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan).

"Još jednom smo skrenuli pažnju našim partnerima (...) da implementacija sporazuma Ukrajine i EU o asocijaciji za rusku privredu donosi značajne rizike", rekao je Putin, koji je ranije naveo da će šteta za Rusiju od sprovodjenja tog sporazuma iznositi više od stotinu milijardi rubalja.

Ruski predsjednik je naglasio da je dogovoreno obnavljanje dijaloga o energetici, uključujući pitanje gasa, izmedju Rusije i Ukrajine.

Prema njegovim riječima, to pitanje je trenutno u "ćorsokaku", ali je "svakako potrebno o tome razgovarati".

Putin  je ukazao na to da su neki predlozi o olakšicama za cijene gasa blokirani obraćanjem Ukrajine Arbitražnom sudu u Stokholmu.

"Imamo mnogo otvorenih pitanja, za njihovo rješenje zainteresovani su i Rusija, i Ukrajina, i naši evropski partneri", rekao je Putin.

"To nas je i podstaklo za održavanje petostranog susreta", dodao je predsjednik Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније