Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 11. 2014. 17:10 >> 17:07

KRITIKOVAO NETANJAHUA

Peres: Izrael nema mirovni plan

Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres kritikovao je Vladu Benjamina Netanjahua i pozvao ga da preda mirovni plan s Palestincima pred 10.000 okupljenih u Tel Avivu, na godišnjicu ubistva premijera Jicaka Rabina.

"Oni koji su odustali od sklapanja mira su naivni, žive u obmanama i nijesu patriote", rekao je Peres, koji je 1994. dobio Nobelovu nagradu za mir, a koju je dijelio s Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

 

 

"Šteta je što je jedina mirovna inicijativa arapska. Gdje je izraelska mirovna inicijativa? U svijetu vrijeme radi protiv nas", upozorio je bivši predsjednik, koji je održao prvi javni govor od kada mu je u julu istekao predsjednički mandat.

Peres, ministar vanjskih poslova 1995, bio je pored Jicaka Rabina nekoliko minuta prije njegovog ubistva. Skup u subotu je održan na istom mjestu.

Zatvorene granice

 

Istovremeno je Izrael danas zatvorio jedina dva granična prelaza sa Gazom koja su bila u funkciji, saopštila je izraelska vojska, nakon što je iz palestinske enklave ispaljena raketa na teritoriju Izraela.

"Granični prelazi za ljude i robu, Erez i Kerem Šalom, zatvoreni su do daljnjeg, osim za prelaz humanitarne pomoći", izjavila je portparolka izraelske vojske, a prenijela agencija AFP.

Ona je dodala da je ta mjera preduzeta nakon što je u petak raketa ispaljena iz Gaze pala na područje oblasti Eškol na jugu Izraela, ne izazvavši ni ljudske žrtve ni materijalnu štetu.

To je prva raketa ispaljena sa palestinske na izraelsku teritoriju od 16. septembra, a druga otkad je zvanični Tel Aviv okončao 50-dnevnu ofanzivu na Gazu.

Primirje dogovoreno između Izraela i pokreta Hamas je stupilo na snagu 26. augusta, čime je okončan 50-dnevni konflikt, tokom kojeg je život izgubilo 2.140 Palestinaca i 73 Izraelca.

Aljazeera

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније