Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

26. 03. 2015. 22:04 >> 21:59

30 MINUTA SNIMKA

Kako je došlo do tragedije

Polučasovni snimak iz kokpita letjelice daje do sada najasnije podatke o tome šta se dogodilo tokom leta aviona Džermanvingsa koji je pao u Francuskim alpima.

Istražitelji navode da se na snimku može čuti da je kopilot, 28-godišnji Andreas Lubic, kako djeluje, namjerno oborio avion.

Na snimku se čuje šta se sve dešavalo tokom posljednjih pola sata leta aviona.

U 9:01 po lokalnom vremenu, 24. marta, Avion Džermanvigsa poletio je iz Barselone ka Dizeldorfu. U njemu se nalazilo 144 putnika i šest članova posade. 

Krenuli su preko mora ka Francuskoj. Tu je počelo skoro polučasovno uspinjanje na visinu od 11.600 metara. Let je ukupno trebalo da traje oko dva sata. 

U 9.30 posada je poslala rutinsku poruku kontroli leta o dozvoli da nastavi put u započetoj ruti. Izgledalo je da sve ide po planu. Međutim, to je bio posljednji kontakt sa njima. 

Samo minut kasnije, u 9.31, avion je počeo da gubi visinu. 

Francuski tužilac Brajs Robin nije naveo tačno vrijeme audio snimka iz kokpita, ali je rekao da su piloti normalno razgovarali prvih dvadeset minuta leta. 

Prema njegovim riječima, odgovori kopilota u tom razgovoru u početku su bili uljudni. Kasnije, kada je kapetan otprilike na polovini leta počeo brifing o planiranom sletanju, odgovori kopilota postali su osorni. 

Ubrzo nakon toga, kapetan je napustio kokpit i vjerovatno otišao u toalet, navodi Robin. Tužilac kaže da se na snimku čuje kako pilot od kopilota traži da preuzme kontrolu nad avionom.

Sjedište se pomjera i nekoliko trenutaka kasnije čuje se zvuk zatvaranja vrata. U tom trenutku, Lubic je sam kontrolisao avion. 

Ubrzo nakon toga, kopilot je pritisnuo dugmad sistema praćenja leta kako bi poslao avion u ambis, ističe Robin.

Avionu je trebalo manje od 10 minuta da se sruši. Tokom tih 10 minuta, kopilot Lubic nije uopšte progovorio. 

Nakon toga čuje se pilot koji se vraća iz toaleta. Ne može da uđe u kokpit pa počinje lagano da kuca na vrata. 

Odgovora nema. Njegovi udarci su sve jači, ali vrata se ne otvaraju. Čuju se alarmi. 

Disanje kopilota, u posljednjim minutima, leta je sasvim normalno. Nije poslao poziv u pomoć. 

Avion je padao u prosjeku, devetsto do hiljadu metara po minuti. Posljednji kontakt sa radarom bio je u 09.40:47 na oko 1.900 metara. 

Iz kontrole leta pokušavaju da stupe u vezu sa avionom. Nijesu uspjeli. 

U posljednjim sekundama snimka čuje se i vrištanje putnika. 

Robin vjeruje da nijesu znali šta se dešava u kokpitu do tog trenutka. 

Avion je u udario u planinu pri brzini od 700 kilometara na sat. 

"Smrt svih u avionu je bila trenutna", kazao je Robin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније