Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 03. 2015. 21:55 >> 21:50
3

BORBENA VOZILA

Hiljade Čeha pozdravilo američki konvoj

Skoro 20 hiljada stanovnika Praga pozdravilo je američki konvoj vojnika i oklopnih vozila koji se vraća u Njemačku nakon vojnih vježbi u istočnom dijelu Evrope.

Pražani su razgledali 118 borbenih vozila iz NATO konvoja koji je, putujući, poslao poruku da SAD i NATO neće ostaviti na cjedilu zemlje Istočne Evrope koje se plaše Rusije.

Glavni grad Češke se od Amerikanaca oprašta koncertima, prvo na otvorenom ispred kasarne, a zatim u gradskom pozorištu.

Konvoj je danas dobio i pojačanje - kamion pun piva, koji su vojnicima na početku koncerta predali predstavnici Češko-njemačke privredne komore.

Kolače i pivo donosili su vojnicima i mnogi Česi, koji su iskoristili rijetku priliku da porazgovaraju sa američkim vojnicima, razgledaju borbena vozila, a djeca da se nekažnjeno pentraju na oklopne transportere.

"Tu smo da sovjetskim trolovima na Fejsbuku pokažemo da nas ima više", poručio je tokom koncerta jedan od najpopularnijih čeških pop muzičara, David Koler.

"Masivna propaganda protiv konvoja na društvenim mrežama proizvela je nešto sasvim suprotno nego što je zamišljala. Masu ljudi je to naljutilo i aktiviralo da spontano po ovom nevremenu dođu da naprave fotografije i porazgovaraju sa vojnicima. Osjećam se dobro zbog toga", kazao je danas novinarima češki ministar odbrane, Martin Stropnjicki.

On je zajedno sa premijerom Bohuslavom Sobotkom i načelnikom Generalštaba generalom, Petrom Pavelom, obišao danas američke vojnike.

"Zavoljeli smo vas od prvog trenutka kada smo prešli granice", kazao je sa koncertnog podijuma u Pragu jedan od komandata jedinica u konvoju, a na neočekivano srdačnom dočeku konvoja zahvalio je u Plzenu i komandant konvoja Timoti Pejment.

Prema Pejmentovim riječima, doček u Češkoj bio je iznenađujuće najsrdačniji od svih pet zemalja kojima je konvoj do sada prošao.

Konvoj sa 516 američkih vojnika sa 118 borbenih vozila i jednim kamionom piva napušta u srijedu ujutru Prag i premješta se u svoju bazu Vislek u Njemačkoj.

"Prolazak američkog konvoja kroz Češku poslao je saveznicima signal da u Češkoj traje podrška NATO-u. Konvoj je način da NATO izrazi podršku saveznicima, a istovremeno da provjeri vještine koje se obično ne koriste", izjavio je danas u Bukureštu vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, američki general Bridlav.

Većinu teritorije bivše Čehoslovačke u Drugom svjetskom ratu oslobodila je Crvena armija i u tim borbama je poginulo više od 150 hiljada crvenoarmejaca, kojima poštu namjerava da oda češki predsjednik Miloš Zeman na velikoj vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније