Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Darko Bulatović, TVCG

15. 11. 2017. 21:13 >> 20:41

OZON I BREZNICA PREDLAŽU

Osnovati posebno Ministarstvo za ekologiju

"Ekološki alarm" naziv je konferencije za novinare koju su danas oragnizovali predstavnici ekoloških udruženja Ozon iz Nikšića i Breznica iz Pljevalja, sa namjerom da ukažu na alarmantno stanje životne sredine u tim opštinama kao najugroženijim u Crnoj Gori. U fokusu su bili aero zagađenje, problemi odlaganja otpada i upravljanje zaštićenim predjelima.

Veliko aero zagađenje u opštini Pljevlja okolnost je sa kojom se živi, ali s a kojom se nikako ne mire u ekološkom NVO sektoru. Zakon kaže da je dozvoljeno prekoračenje svega 35 dana godišnje, no mjerenja u Pljevljima pokazaju da je već godinama zagađenje i nekoliko puta veće. Na posljedice je statistički nadležnim već ukazala i Svjetska zdravstvena organizacija.  

"Tamo jasno stoji da je svaki četvrti ili peti Pljevljak koji je prerano preminuo, preminuo zbog zagađenja vazduha. Nikoga to ne brine", kazao je izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović.  

Ono što brine je, ističe Mitrović, neodgovornost države prema svojim građanima jer od brojnih obećanja nijedno nije ispunjeno. 

"Toplifikacija se obećava godinama i to uvijek pred izbore. To je šarena laža", smatra Mitrović. 

Sa prosječno preko 100 zagađenih dana, Nikšić u stopu prati Pljevlja. Iz ekološkog pokreta Ozon u tom dijelu posebno skreću pažnju na Željezaru. 

"Imamo jedan industrijski objekat koji radi bez svih dozvola i mi ćemo tražiti da se stavi ključ u bravu ukoliko 1. januara 2018. Željezara ne dobije integrisanu dozvolu", rekao je direktor Ozona Aleksandar Perović. 

Dok se čeka konačno rješenje, ekolozi predlažu i privremeno, u vidu povlašćenih cijena struje za građene zagađenih opština. 

Obje opštine muku muče i sa nelegalnim odlaganjem otpada. Na već desetak godina privremenoj deponiji Mislov procjenjuje se da je deponovano preko pola miliona tona otpada. Zato pozivaju nadležne, na čelu da Vrhovnim državnim tužilaštvom, da hitnu reaguju. 

"Vijek takvih lokacija je godina, sa produženjem na dvije. Tu se dovozi industrijski otpad, leševi životinja...", kazao je Perović.

Na kraju, Mitrović i Perović predlažu i osnvanje posebnog Ministarstva koje bi se ciljano bavilo, kako zaključuju, jednim od najvećih problema današnje Crne Gore. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније