Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

26. 01. 2018. 09:25 >> 09:06

MINISTARSTVO I UPRAVA

Uskoro akcioni plan za spas palmi

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u roku od 15 dana treba da donesu poseban akcioni plan za sprovodenje mjera za suzbijanje crvenog surlaša palmi sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Za realizaciju plana opredijeljeno je 275.000 eura koje je izdvojilo JP za upravljanje morskim dobrom. To je Vlada odlucila juce nakon što je razmotrila izvještaj o broju uništenih palmi i mjerama koje su nadležne službe preduzimale. Prema podacima iz izvještaja, koje je saopštila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, od kada se pojavio crveni surlaš palmi (Rhynchophorus ferrugineus) napadnuto je i uništeno u primorskim opštinama ukupno 561 stablo.

Najviše ih je posjeceno u Budvi 159, Ulcinju 116, zatim Herceg Novom 106, u Baru je taj štetnik "odnio" 76 stabala, u Tivtu 61 a u Kotoru 43. Prvi put registrovan je u oktobru 2012. godine na teritoriji opštine Ulcinj.

"Nakon toga, i pored svih preduzetih fitosanitarnih mjera, taj insekt je nastavio širenje na teritoriji svih primorskih opština. U Budvi se pojavio 2014. godine, Tivtu, Kotoru i Baru 2015. godine i Herceg Novom 2016. godine. Odmah nakon potvrde prvog slucaja prisutnosti tog štetnog organizma, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je donijelo nekoliko pravilnika, naredbi i akcionih planova za sprecavanje unošenja, širenja i suzbijanje crvenog surlaša", piše u izvještaju.

U te propise, istaknuto je, prenijete su sve poznate EU i medunarodno priznate mjere za suzbijanje širenja i za iskorjenjivanje crvenog surlaša palmi ukljucujuci i obaveze i odgovornosti držaoca bilja.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove blagovremeno i u kontinuitetu sprovodi sve propisane mjere iz svoje nadležnosti a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti bilja i smjernicama Evropske agencije za bezbjednost hrane, Medunarodne organizacije za zdravlje bilja i Evropske komisije, s ciljem suzbijanja širenja crvenog surlaša palmi.

Od 2012. godine za hitne mjere ukupno je izdvojeno 89.774 eura. Autori izvještaja isticu da brojka od 561 posjecenog stabla vjerovatno nije konacna.

"Vlasnici - držaoci bilja su dužni da, ukoliko primijete bilo kakvu novu ili neuobicajenu pojavu ili sumnju o prisustvu štetnog organizma, preduzmu sve naložene fitosanitarne mjere. Stoga, navedeni podaci ne daju i ukupan broj napadnutih i uništenih palmi, buduci da su se držaoci bilja, u nekim situacijama, ponašali odgovorno i sprovodili propisane mjere", piše u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније