Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 06. 2020. 22:12 >> 22:13
1

GREEN HOME

Riješiti problem ispuštanja kanalizacije u Pivsko jezero

Nevladina organizacija (NVO) Green Home apelovala je na nadležne institucije da što prije riješe problema ispuštanja kanalizacionih voda u Pivsko jezero.

Iz Green Home-a su kazali da taj problem traje već godinama i da ima negativan uticaj na životnu sredinu, zdravlje građana ali i ekonomiju te rastuće turističke destinacije.

"Vjerujemo da ovo pitanje konačno zavređuje da se nađe na listi prioriteta kako Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), tako i nadležnih institucija zaduženih za zaštitu životne sredine“, naveli su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, EPCG je, prema ugovorenim obavezama, bila dužna da riješi pitanje otpadnih voda do kraja 2014, a to se, kako su kazali, do danas nije desilo.

„Povodom dugotrajnog problema u Opštini Plužine vezanog za ispuštanje kanalizacionih voda direktno u Pivsko jezero, NVO Green Home apeluje na sve nadležne institucije kao i relevantne privredne subjekte da što prije pristupe rešavanju ovog problema“, kaže se u saopštenju.

Iz Green Home-a su naveli da problem kanalizacionog otpada nijesu samo organske materije već i hemijska sredstva koja se svakodnevno koriste u domaćinstvima a koja na kraju završe u jezeru.

Kako su pojasnili, ispuštanjem tog otpada se mijenja hemijski sastav jezera čime se ugrožava kvalitet vode koji je, prema izvještajima hidrometeorološkog zavoda, najbolji od svih tokova koji se prate.

“Nepostupanje po ugovorenim obavezama proizvodi štete koje plaćaju građani Plužina u vidu izgubljene dobiti koja nastaje stvaranjem lošeg imidža Pivskog jezera kao turističke destinacije, radi štetnog uticaja po životnu sredinu ali i najvažnije po zdravlje građana“, kazali su iz te NVO.

Oni smatraju nedopustivim i ćutanje nadležnih institucija povodom inicijativa i poziva na razgovor koje su prema riječima lokalnih funkcionera više puta upućivane.

“Podsjećamo da Zakon o odgovornosti za štetu u životnoj sredini u članu 2 propisuje da su pravna i fizička lica koja prouzrokuju štetu i opasnost u životnoj srednini dužna da sprovedu mjere sprečavanja i remedijacije“, naveli su iz Green Home-a.

Kako su kazali, prema istom zakonu se pravna lica koja ne preduzmu neophodne mjere remedijacije, radi ograničavanja i sprječavanja daljeg širenja štete u životnoj sredini i negativnih uticaja na zdravlje ljudi, mogu kazniti novčano od dvije hiljade do 40 hiljada EUR.

Iz Green Home-a su pozvali nadležne da ispoštuju preuzete obaveze, i inspekcijske organe da se angažuju u cilju sprečavanja dalje degradacije kvaliteta voda Pivskog jezera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније