Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O. Zogović

05. 12. 2021. 06:47   >>  06:48

PRVA ZIMSKA AVANTURA

Sniježna Lola iz dva pokušaja

Posljednja novembarska nedjelja u Crnoj Gori donijela je i prvi snijeg. Zabijelilo je na planinama, što nam je odmah bio znak da isplaniramo odlazak na sjever države.

Lola je jedna od najljepših Moračkih planina, a i zbog pristupačnosti (svega sat i po vožnje od Podgorice), odlučili smo se za nju i za vrhove Veliki i Mali Zebalac.

Prošlog vikenda je bilo oblačno i vjetrovito, padao je snijeg, pa smo stigli samo ispod vrhova, do katuna Bljušturni do.

Dalje nismo mogli, ali smo bili zadovoljni makar što smo izašli na snijeg i doživjeli kakvu-takvu sniježnu avanturu iako smo bili mokri.

Oblaci su se razišli sredinom nedjelje, pa smo se u srijedu vratili na isto mjesto. Ovog puta automobilom nismo mogli do prvih katuna, nego smo pješke krenuli sa prevoja Semolj.

Prostrane travnate površi potpuno su prekrivene snijegom, a katuni su već u "hibernaciji" u kojoj će ostati minimum do proljeća.

Tražili smo trasu gdje je vjetar nanio manje snijega kako bi što manje propadali, ali i to je draž odlaska zimi u planine.

I ovog puta smo stigli na prostranu zaravan između vrhova: Lijevno (2.081)( tzv. Kenedijeva glava), Mali Zebalac (2.073) i Veliki Zebalac (2.129 mnm).

Ponovo su vrhovi bili u oblacima, pa smo odustali od uspona.

Pri povratku smo vidjeli da je Lebršnik (1.911) "otkriven" pa smo odlučili da se popnemo i uživamo u pogledu na okolinu - okolne katune, vrhove Lole i na Sinjajevinu.

Na ovoj turi imali smo neočekivanog saputnika. Skoro cijelo vrijeme pratio nas je pas kojeg je neko, vjerovatno, ostavio u nekom od katuna.

Popeo se s nama čak i na Lebršnik, ali smo ga kasnije, kad smo se primakli automobilu, izgubili iz vida, pa se utješismo da je imao negdje da se vrati, a ne da ode s nama pošto smo planirali da ga spustimo do nekog moračkog sela na putu ka Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније