Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ M.L.B. ]

29. 04. 2022. 11:40 >> 11:54
4

UPRAVA ZA SPORT I MLADE

Marko Begović podnio ostavku

Marko Begović podnio je ostavku na poziciju v.d. direktora Uprave za sport i mlade.

"Imajući u vidu da je 28. aprila, 2022. godine, izabrana 43. Vlada Crne Gore, ostavka će stupiti na snagu prvog narednog radnog dana", naveo je Begović u saopštenju za medije.

On kaže da Uprava za sport i mlade ostaje jedini organ državne uprave u kojem su sve preporuke iz Izvještaja o napretku Evropske komisije sprovedene, a posebno onaj korpus koji se tiče reforme javne uprave i primjene principa dobre uprave.

"Klijentelizam i negativna selekcija koje su svojstvene partitokratskim sistemima su suzbijene, pa tako ne da nije bilo novog zapošljavanja, već je aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđeno 40% manje izvršilaca zaokružujući na taj način proces optimizacije i racionalizacije ovog javnopravnog organa. S prethodnim u vezi, stvorene su neophodne institucionalne i materijalno-tehničke pretpostavke za dva važna procesa – profesionalizacija i digitalizacija javnopravnog organa i povezanih usluga. Prva predstavlja suštinski iskorak kako bi se odnos sistema javne uprave preoblikovao sa birokratskog i zatvorenog ka servisno orijentisanom modelu funkcionisanja", navodi Begović.

On kaže kako se ne smije zaboraviti da javna uprave postoji zbog građana, a ne u službi pojedinačnih ili partijskih interesa.

"Sa kadrom na pozicijama odlučivanja koji su stasavali u zarobljenim institucijama, kojima je partijsko djelovanje jedini svjetonazor i moralna vertikala nije moguće demokratizovati crnogorsko društvo. Korupcija i zloupotreba novčanih sredstava poreskih obveznika, koje mori i drži naše društvo u blatu, veoma su bili raspostranjeni u sportu. Odlučnim mjerama i radnjama u okviru nadležnosti kroz ovaj javnopravni organ bitno su zaustavljene ove negativne pojave i podnijet je jedan dio krivičnih prijava, koje dostavljam u prilogu. Takođe, u završnoj fazi su i ostale prijave koje će pokazati kako funkcioniše koruptivni sistem spojenih sudova, tj. kako partijsko djelovanje lako prelazi u organizovani kriminal", naveo je Begović.

Partitokratija je, kako kaže, ozbiljna brana neophodnim reformskih zahvatima.

"Partija je osnovna privredna djelatnost, pa naše društvo ostaje zarobljeno, zbog čega mladi dominantno napuštaju našu državu. Zbog zarobljenih institucija, izražene negativne selekcije i vještačkog nacionalizma kao platforme za opstanak partitokratije, 70% mladih želi napustiti Crnu Goru u jednom pravcu", ističe Begović.

Državnički odnos, s druge strane, kako kaže, pretpostavlja zrelost da se uhvatimo u koštac sa realnim i životnim problemima.

"Ne smije se zaboraviti da rad u javnoj upravi predstavlja patriotski poziv i svojevrsni zanat sa strogo utvrđenim zakonomjernostima. Pored poznavanja upravne oblasti, neophodno je ozbiljno upravljačko iskustvo, razumijevanje dinamike upravnih organa i odlučnost. Posebno je potonje važno zbog situacije u kojoj se naše društvo nalazi, jer dodatna politizacija vodi daljem regresiranju crnogorskog društva. Na koncu, sa uzrokom problema neće biti moguće rješavanje i posljedica", zaključio je Begović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније