Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Rtcg.me/Ul-info

12. 02. 2016. 22:33 >> 22:21
1

FATMIR ĐEKA

"Želimo proizvodnju soli i zaštitu Solane"

Pozdravljajući učesnike međunarodne konferencije o Solani, gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka izrazio je uvjerenje da će ona rezultirati novim idejama i vizijom za taj prostor. Kazao je kako u Ulcinju svi željno čekaju da se na Solani opet počnu proizvoditi slani kristali, što će značiti vraćanje života tom prekrasnom prostoru, nova radna mjesta, dovoljno hrane za ptice, više turista, početak preporoda opštine.

Đeka je podsjetio da je Solana izgrađena 1934. godine i odao poštovanje i izrazio zahvalnost "onim ljudima koji su prije više od 80 godina imali takvu viziju, hrabrost i odlučnost da na ovom predivnom lokalitetu izgrade fabriku soli. Jer, ona je označila novu fazu u razvoju Ulcinja i formalni ulazak u 20. vijek. Sa njenom izgradnjom, 1934. godine, ovaj grad je u svijetu postao prepoznat ne samo više kao grad znamenitih pomoraca i trgovaca, grad u kojem su živjeli Miguel de Servantes i posljednji lažni mesija Šabataj Cvi, grad najljepših plaža na Jadranu i Mediteranu i stoljetnjih maslinjaka, multietničke i multivjerske tolerancije, već i kao grad u kojem se proizvodi so".

Đeka je saopštio da su ga ulcinjski turistički poslenici obavjestili da će tokom narednih mjeseci boraviti više gostiju nego lani koji će doći na Solanu, Adu i na Veliku plažu da posmatraju ptice i dive se ljepotama prirode.

"Ne treba objašnjavati da su to visokoplatežni gosti i da oni uglavnom borave kada nam je to najpotrebnije: u pred i u postsezoni", kazao je predsjednik ulcinjske opštine.

Projekat „Solana Ulcinj“ biće predstavljen na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji, koji počinje krajem maja.

"Uvjeren sam da će predstavljanje naše zemlje na tako prestižnom skupu, kakav je Bijenale u Veneciji, biti dodatni impuls za zaštitu i razvoj Solane, te posebno njenu promociju na međunarodnom planu. Biće to dobra prilika da se mnogo ljudi uvjeri da je Solana zaista turistička, ekonomska, ekološka i kulturološka vrijednost Ulcinja, Crne Gore i Evrope", kazao je Đeka.

Nije zaboravio da kaže kako Ulcinjani osjećaju posebnu vezanost za Solanu.

"Ona je decenijama naša hraniteljica, jer rijetke su bile familije gdje barem jedan član nije tamo radio. Solana je nastala kao plod najljepše ljubavi, simbioze i potreba čovjeka i prirode. Na nama je danas velika odgovornost da tako i ostane. Siguran sam da će uz vašu viziju to biti i ostvareno, da će to biti projekat za Solanu i Ulcinj 21. vijeka", zaključio je Đeka pozdravljajući učesnike međunarodne konferencije.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je kako se očekuje da dvodnevni skup i njegovi učesnici, arhitekte, pomognu u dodatnom pozicioniranju Solane na nacionalnom i međunarodnom planu.

I on je, kao i predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, rekao da treba pokrenuti proizvodnju soli kao preduslov za vraćanje života na Solani.

Na skupu učestvuje veliki broj arhitekata iz zemlje i inostranstva, državnih i opštinskih funkcionera, kao i ekologa, koji su ranije danas posjetili Solanu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније