Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 08. 2013. 13:40 >> 13:40
4

DELEGACIJA EU:

Istražiti napade na novinare

Napad na novinara Tufika Softića i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani, poručeno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.



Kako je saopšteno, Delegacija je zabrinuta zbog napada na novinara Softića u Beranama, kojem je ispred kuće aktivirana eksplozivna naprava.


"EU neće prihvatiti nikakvo odstupanje od evropskih standarda kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija od zemalja koje žele da se pridruže toj zajednici. Poslednji incident, kao i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani u skladu sa zakonom", kaže se u saopštenju Delegacije.

Oni su podsjetili da napad na Softića nije bio prvi napad na tog novinara, navodeći da je još 2007. godine je bio brutalno pretučen ispred svoje kuće od nepoznatih počinilaca.

"Delegacija poziva vlasti da hitno istraže i krivično gone počinioce napada iz 2007. godine, kao i one koji su učestvovali u posljednjem incidentu u nedjelju uveče protiv Tufika Softića", saopštili su oni.

Iz Delegacije su podsjetili da je sloboda medija osnovno pravo zaštićeno međunarodnim pravom i jedan od stubova demokratije.

Kako su pojasnili iz Delegacije, sloboda medija reflektuje privrženost država demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti i sastavni je dio pregovora o pristupanju EU, posebno poglavlja 23, koje obuhvata oblast ljudskih prava.

"Delegacija će nastaviti da nadgleda poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara u toku pregovora o pristupanju EU", poručili su oni.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније