Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2013. 09:08 >> 09:08

GLASANJE U ČETVRTAK

Fajon: Neke zemlje mogu tražiti uvođenje viza

Pritisak zemalja članica EU je veliki da se usvoji ovaj mehanizam koji će dati mogućnost pojedinim zemljama da traže suspenziju bezviznog režima, rekla je Fajon.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta i evropska parlamentarka iz Slovenije, Tanja Fajon, kazala je da atmosfera u Evropskoj uniji nije povoljna u pogledu viza za građane zemalja zapadnog Balkana, ali da uprkos tome smatra da vize neće biti uvedene.

 

Fajon nije mogla da potvrdi hoće li neke evropske zemlje odmah po eventualnom usvajanju mehanizma za privremeno uvođenje viza, u četvrtak, 12. septembra, iskoristi tu mogućnost i suspendovati postojeći bezvizni režim i za zapadnobalkanske zemlje.

Fajon je još jednom potvrdila da će poslanici EP u četvrtak glasati o prijedlogu mehanizma za privremeno uvođenje viza, suprotno najavama da će glasanje biti odgođeno.

"Ne želim da špekulišem šta će biti. Njemačka, Švedska, Holandija, Belgija i Luksembrug, svi su tražili uvođenje mehanizma još ranije. Teško je reći ko će biti prvi i ko će imati razlog za ponovno uvođenje viza jer brojevi azilanata su se smanjili. Situacija trenutno nije alarmantna, možda nešto više azilanata je došlo iz BiH. Mislim i nadam se da taj mehanizam u principu neće nikada biti iskorišten. Ali, ko zna? Atmosfera u EU nije povoljna", kazala je Fajon za agenciju Anadolija.

Ona je ponovila kako ima podršku svoje socijaldemokratske grupe, podršku "zelenih" i "pojedinih kolega koji se bave zapadnim Balkanom". No, nije optimista da se u pogledu glasanja u četvrtak u EP bilo što može promijeniti, pa da mehanizam, ipak, ne bude usvojen.

"Naravno da sam ja razočarana zbog toga. Jer pritisak zemalja članica EU je veliki da se usvoji ovaj mehanizam koji će dati mogućnost pojedinim zemljama da traže suspenziju bezviznog režima. To se ne odnosi samo za zapadni Balkan, već za sve "treće zemlje", a, naravno, zapadni Balkan je onaj koji ima najveći problem u ovom trenutku. Razočarana sam zbog toga jer smo se pregovarali dvije i po godine. Sada je grupa konzervativaca napravila svoj kompromis, ali on nije dobar za EU i vaše zemlje, za budućnost vanjske politike EU", naglasila je Fajon.



Ona je, ipak, iznijela uvjerenje kako zapadni Balkan neće biti izolovan iako su se mnogi plašili da će se to desiti nakon ulaska Hrvatske u EU.

"Sve zavisi od vlasti u regionu, kako će one dalje ići na putu prema EU sa reformama, sa obavezama koje imaju od Brisela. To da je Hrvatska ušla u EU je dokaz da je proces proširenja živ i da se normalno kreće dalje. Sve zavisi od vlasti u regionu", zaključila je Fajon.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta pozvala je tokom jučerašnje žučne rasprave članove EP da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju, između ostalog, zato što ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta.

Negativan stav o prijedlogu zauzelo je nekoliko poslaničkih grupa, uključujući socijliste, socijaldemokrate, liberale i zelene, dok su ga članovi Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije narodnjačkih stranaka, podržali uvođenje mehanizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније