Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Portal RTCG ]

15. 05. 2021. 08:48 >> 12:36
1

CEDIS

Za dalekovode na primorju 2,6 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem je uspješno okončao 2,6 miliona eura vrijedan projekat zamjene užeta na četiri 35kV dalekovoda sa kojih se električnom energijom napajaju djelovi opština: Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj, saopšteno je iz te kompanije. Revitalizacija srednjenaponske i niskonaponske mreže na kojoj rade trebalo bi da bude završena do kraja godine, kazao je rukovodilac Operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović.

Kako je kazao u Jutarnjem programu TVCG, planirano je da se uradi 52 dalekovoda za dvije godine.

“Do sada je završen 31 dalekovod, 660 kilometara dužine, zamijenjeno je preko 5.000 stubova na tim dalekovodima, urađeno je 210 trafostanica. Sada idemo sa drugom godinom kada planiramo da uradimo ovaj ostatak dalekovoda”, kazao je Ivanović.

Eksterne firme su, kako je kazao, uradile u prvoj godini 12 dalekovoda, ukupne dužine preko 400 kilometara, zamijenile preko 4.000 stubova.

“U drugoj godini je u tom dijelu planirana zamjena i rekonstrukcija 11 dalekovoda, što je kompletna zamjena i stubova i provodnika”, kazao je on.

Kazao je da posao ide svojom dinamikom i da se nadaju da brzom završetku.

“Prvi dio trebalo bi da bude završen u junu, drugi u septembru, u svakom slučaju, posao ćemo završiti do kraja godine”, kazao je on.

Ističe da završetak radova mogu odgoditi nepovoljne vremenske prilike, kao i nasavjesno ponašanje pojedinaca.

Istakao je se pred turističku sezonu intenziviraju radovi, te da su radnici CEDIS-a već na terenu.

“Urađena je promjena užadi na dalekovodu u Herceg Novom i Igalu. Polako se spremamo za sezonu, intenzivraćemo radove. Ove godine nam nisu išle na ruku vremenske prilike, ali uspjeli smo da spremni dočekujemo turističku sezonu”, zaključio je Ivanović.

Crnogorski elektrodistributivni sistem je uspješno okončao 2.6 miliona eura vrijedan projekat zamjene užeta na četiri 35kV dalekovoda sa kojih se električnom energijom napajaju djelovi opština: Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj. Sprovedene aktivnosti su od izuzetnog značaja za obezbjeđivanje pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja za preko 28 hiljada korisnika na turistički atraktivnom području, sa akcentom na period ljetnjeg opterećenja tokom sezone, uključujući i stvaranje preduslova za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i priključenje novih korisnika.

“Ovom investiciom postigli smo mnogo. Naime, prevaziđena je limitiranost sa aspekta prenosa snage, i za izuzetno brojan konzum i turistički atraktivna područja koja tokom ljetnje sezone posjete desetine hiljada turista obezbijeđen je dodatni nivo sigurnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom. Riješili smo i problem ograničenosti u kapacitetima za priključenje novih elektroenergetskih objekata i većeg broja  značajnih turističkih i stambeno-poslovnih objekata čija je gradnja u toku. Takođe, što je važno naglasiti, obezbijeđeno je i kvalitetno alternativno napajanje za određena područja”, istakli su iz CEDIS-a.

Radove na ovom projektu izvodio je Elektro Team doo Budva.

Osim ovog, od značajnijih projekata CEDIS trenutno radi na izgradnji trafostanice 35/10kV “Velje Brdo”, izgradnji 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV “Kličevo”, rekonstrukciji 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV “Centar”, dok je rekonstrukcija  TS 35/10kV “Kumbor” u završnoj fazi. U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju trafostanice 35/10 kV “Duklo” u Nikšiću.  Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko 5.6 miliona eura. Paralelno se realizuju aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније