Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business

16. 08. 2021. 07:48   >>  07:49

PODACI AGENCIJE

Vozila se osiguravaju češće nego život

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila još je najzastupljenije na tržištu, pa je u prvoj polovini godine u ukupnoj premiji učestvovalo sa 37,8 odsto, dok je učešće osiguranja života 17,2 odsto, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja.

Predsjednik Savjeta Agencije, Uroš Andrijašević, kazao je Pobjedi da je treće najzastupljenije osiguranje od posljedica nezgode, koje u ukupnoj premiji ostvarenoj u prvih šest mjeseci ove godine učestvuje 11,3 odsto.

“Ovo ukazuje na visok nivo koncentracije tržišta na mali broj vrsta osiguranja. U tom kontekstu, posebno je važno naglasiti da grupa životnih osiguranja iz godine u godinu bilježi veće učešće u ukupnoj premiji, a upravo je učešće dobrovoljnih osiguranja u ukupnoj premiji jedan od pokazatelja jačanja kvaliteta tržišta”, naveo je Andrijašević.

On je govoreći o poslovnim rezultatima učesnika na tržištu u prvoj polovini godine, rekao da su društva za osiguranje fakturisala ukupnu bruto premiju od 46,5 miliona EUR, što predstavlja rast od 5,4 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, i što je važnije, rast u odnosu na rekordnu 2019. godinu je 5,2 odsto, odnosno 2,4 miliona EUR.

“Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast 6,5 odsto, odnosno 2,4 miliona EUR više u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2019. godinu rast je 2,4 odsto. Takođe, i premija životnog osiguranja je porasla 0,9 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. U odnosu na rekordnu 2019. godinu premija je ostvarila rast od 19,2 odsto, odnosno za 1,5 miliona EUR”, precizirao je Andrijašević.

On je, govoreći o stavu osiguravajućih kuća o neisplaćivanju dividende, što im je Agencija nedavno preporučila, kazao da je, nakon proglašenja epidemije u martu prošle godine, Agencija sa posebnom pažnjom pratila uticaj rizika na poslovanje subjekata na tržištu, u cilju preventivnog djelovanja usmjerenog ka obezbjeđivanju stabilnosti tržišta osiguranja i zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja.

“Savjet Agencije je u aprilu prošle, a na osnovu procjene o mogućim negativnim efektima epidemije na poslovanje crnogorskih osiguravača, njihovu solventnost, kapitalnu adekvatnost i likvidnost, donio strogu preporuku društvima za osiguranje da dobit ostvarenu u 2019. godini, kao i akumuliranu dobit iz prethodnog perioda, ne raspoređuju za isplatu dividendi, već da je prioritetno usmjere ka očuvanju i jačanju kapitalne pozicije. Imajući u vidu rezultate koje je tržište ostvarilo u prethodnoj i u prvom kvartalu ove godine, Savjet je strogu preporuku stavio van snage, a istovremeno donio smjernice za isplatu dividend”, naveo je Andrijašević.

Prema njegovim riječima, prilikom donošenja smjernica Agencija je, i pored činjenice da je tržište osiguranja u prošloj godini pokazalo stabilnost i otpornost na šokove, imala u vidu da je pandemija ostavila negativne učinke na socio-ekonomska kretanja u Crnoj Gori, te da ona značajno određuju potencijal za dalji rast i razvoj tržišta osiguranja.

“Zato je Agencija pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende dok postoji neizvjesnost u pogledu trajanja i razvoja pandemije i njenih sveukupnih efekata na stabilnost tržišta. Uputili smo društva za osiguranje na krajnji oprez u pogledu raspodjele dobiti, kako bi se u ovako nepredvidivom okruženju očuvalo njihovo finansijsko stanje i stabilnost, zaštitili interesi osiguranika”, rekao je Andrijašević.

Agencija ih je, kako je dodao, pozvala da dobit, uključujući i akumuliranu, prioritetno usmjere ka očuvanju i jačanju sopstvenog kapitala i rezervi.

“Društvo za osiguranje koje, i pored navedenih okolnosti, namjerava da isplati dividendu, trebalo bi da obezbijedi ispunjenost kriterijuma koje smo definisali smjernicama. I pored kontinuiranog interesovanja osiguravajućih kompanija za isplatu dividendi, do sada nijedno društvo to nije uradilo”, rekao je Andrijašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније